Gå direkt till innehållet
Information om coronaviruset (covid-19) »
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Behörighet för högskolestudier

Hur mycket måste man ha pluggat innan man börjar och vad innebär egentligen de olika behörighetskraven?
Endast behöriga

För att få börja studera vid ett universitet eller en högskola måste du uppfylla vissa krav på förkunskaper. Dessa förkunskaper uttrycks oftast som krav på viss utbildning från gymnasieskolan, men kan i några enstaka fall även handla om krav på t.ex. arbetslivserfarenhet eller färdighetsprov. Förkunskapskraven är indelade i grundläggande behörighet (hette tidigare allmän behörighet), som är gemensam för all högskoleutbildning, och särskild behörighet, om det finns ytterligare krav för en viss utbildning.

Behörighetskraven ska dels garantera en viss grundnivå, dels ge de sökande besked om vad som krävs för att de ska kunna genomföra en viss utbildning. Men studieframgång beror naturligtvis inte bara på förkunskaper i vissa specifika ämnen. Den beror också på en rad personliga egenskaper och förutsättningar. Behörighetskraven har alltså främst en betydelse som allmän information om vilka förkunskaper som förutsätts inom en viss utbildning. Däremot kan inte uppfyllda behörighetskrav tolkas så att de ger den studerande någon garanti för studieframgång. Goda kunskaper i svenska och engelska är mycket viktiga för att du ska lyckas med dina högskolestudier!

Ytterligare information

Har du behov av ytterligare information rekommenderar vi sidorna om behörighet hos antagning.selänk till annan webbplats och Studera.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Hasselbackevägen 76
444 44 Stenungsund
Tel: 0303-73 86 50
infovux@stenungsund.se

Senast uppdaterad 2018-05-17