Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Från vänster på bilden: Karin Hermansson, kock, Nutsarun Somboon, måltidsbiträde och Agnes Thulin, praoelev på Spekeröds förskola.

Förskolebarn i kommunen testade maträtter med sjöpung

Torsdag den 20 oktober var det den Offentliga måltidens dag med temat ”under ytan till grytan”. Alla förskolebarn i Stenungsunds kommun fick under dagen testa olika maträtter med råvaran sjöpung som huvudingrediens.

Det serverades bland annat hamburgare, wallenbergare, vårrullar och lasagne – allt tillagat med råvaran sjöpung. Sjöpung beskrivs som en framtida trend inom matlagning, dessutom är det både klimatsmart och har en hög proteinhalt. Karin Hermansson är kock på Spekeröds förskola och har tillsammans med sina kockkollegor på kommunens förskolor utbildats om sjöpungens fördelar i matlagning.

– Under att halvår har vi träffat representanter från det Stenungsundsbaserade företaget Marine Taste som odlar sjöpung utanför Djupvik på östra Tjörn. Tillsammans med dem har vi haft flera workshops och fått testa att laga mat med råvaran.

Under den Offentliga måltidens dag fick förskolebarnen i kommunen testa olika maträtter med råvaran sjöpung. Karin Hermansson är nöjd med dagen och berättar att det blev många tummar upp från barnen.

– Det har gått jättebra och vi har fått många tummar upp från barnen som gillade maten. Många av dem kom även fram och hämtade mer mat fler gånger vilket man får se som ett gott betyg.

Stenungsunds kommuns förskolor deltog för tredje gången

Kommunens förskolor har tidigare deltagit i uppmärksammandet av den Offentliga måltidens dag, i år var temat i kommunen ”under ytan till grytan”.

– Förra årets tema var ”piffiga biffar”, då hyllade vi spannmål. Året innan dess hyllade vi det blå proteinet och bjöd på musslor och fisksoppa. Det kändes extra roligt att i år få bjuda barnen på något helt nytt inom matlagning.

Offentliga måltidens dag kommer från MATtanken

Initiativet för Offentliga måltidens dag kommer från MATtanken, som även koordinerar dagen. Tanken är att Offentliga måltidens dag ska vara en årligen återkommande dag då kommuner och regioner visar upp sin måltidsverksamhet på olika sätt.

Läs mer: MATtanken och offentliga måltidens dag Länk till annan webbplats.

Bakgrund – Sjöpung

Sjöpungen är ett anemonliknande vattendjur som lever i alla salta världshav. Längs den svenska västkusten finns ett 20-tal arter och du hittar den ofta på stenar, samt under båtar och bryggor som tas upp på hösten.

Sjöpung beskrivs av många stjärnkockar som den nya trendmaten. Bland annat så har Leif Mannerström och Paul Svensson börjat använda råvaran i sin matlagning.

Senast uppdaterad