Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan

Publicerad:

Finalist till titeln Årets digitaliseringsledare

Malin Frykman, projektledare likvärdig skola och digitalisering på Stenungsunds kommun, är en av tre finalister till titeln Årets digitaliseringsledare!

Hallå där Malin, hur känns det att ha blivit nominerad?

- Fantastiskt kul och väldigt hedrande! Jag var inte beredd på detta så jag blev förvånad och mycket glad.

Vad innebär det att vara en digitaliseringsledare?

- Framförallt handlar det om att kunna ta ett strategiskt perspektiv på digitalisering men också att leda den förändringsprocess som digitaliseringen är. Historiskt sett har vi haft mycket fokus på de verktyg och teknik och allt för lite fokus på de mjuka delarna som ledarskap, innovationsprocesser, förståelse och förmågan att lära. I min roll arbetar jag därför mest mot chefer, beslutsfattare och nyckelpersoner och processleder dem i arbetet med att förstå sin verksamhets behov och möjligheter när det gäller digitalisering.

Vad ser du är den största utmaningen när det gäller digitaliseringen i våra skolor i Stenungsund?

- Vår största utmaning är att hitta fungerande former för en likvärdig digitalisering. Behoven är så stora och föränderliga att det är mycket svårt för en enskild rektor att organisera och planera för den helt på egen hand. Vi arbetar därför med att skapa likvärdig tillgång till verktyg, nät och digitala lärresurser på alla våra skolor. Även kompetensutveckling av all personal är en stor utmaning. För att lyckas med digitaliseringen är det teamwork som gäller inom hela verksamheten! Därför håller vi just nu på inom Sektor Utbildning och arbetar fram en handlingsplan för vårt digitaliseringsarbete tillsammans med alla verksamheterna som ingår. Engagemanget och viljan att utvecklas inom digitalisering är jättestort hos all personal vilket kommer gynna våra barn och elevers digitala kompetens på sikt.

Juryns nominering

Malin har lett digitalisering under många år som lärare, rektor och skolutvecklare i sin hemkommun. ”Digitalisering är ett teamwork, hela styrkedjan måste involveras" - och det kan hon säga med eftertryck eftersom hon har egen erfarenhet från processen. Malin är en inspirationskälla för skolledare över hela Sverige då hon med sina tydliga modeller beskriver en möjlig väg att gå för skolledare i en digitaliserad värld.

Vinnaren utses på Skolledare21, en återkommande konferens för chefer och ledare från hela landet som verkar inom skolans värld. Konferensen pågår under två dagar, 28 februari - 1 mars.

Senast uppdaterad