Stenungsunds kommunvapen

Matsedel - Förskola/grundskola Hallerna

Här hittar du matsedel och aktuell information från köket.

Ketchup

Köket har vid några tillfällen fått frågor om varför man ej serverar ketchup. Vi har tagit ställning till att inte servera färdigfabricerad ketchup på Hallerna eftersom vi strävar efter att laga mat och tillbehör från grunden. Vi kommer att börja göra egen ketchup under HT 2015 och kommer då att servera detta till de rätter vi anser vara passande.

Hallerna förskola/ skola Förväntansdokument

  • Vi lagar all mat på plats i vårt Tillagningskök.
  • Vi lagar så mycket mat vi kan från grunden.
  • Vi strävar efter att använda så många ekologiska livsmedel som möjligt utefter de förutsättningar vi har.
  • Vi strävar efter att minimera tiden mellan tillagning och servering för att bevara både smak och näringsinnehåll.
  • Vi följer Livsmedelsverkets riktlinjer Bra Mat i Förskolan/Bra Mat i Skolan.
  • Vi strävar efter att ge Alla barn en God, Integrerad, Trivsam, Hållbar, Näringsriktig, Säker Måltid.
  • En bra Måltid är mer än det som ligger på tallriken.
  • Vi vill att Alla barn ska må bra av maten och känna matglädje.
  • Mätta och nöjda barn har bättre förutsättningar att leka och lära. Genom att man integrerar måltiderna i verksamheten kan de med fördel användas som ett pedagogiskt verktyg.
  • Bra måltider i en trevlig miljö, där barn och vuxna äter tillsammans, ger personalen möjlighet att förmedla och praktisera en positiv attityd till mat och måltider.
  • Måltiden ger även tillfälle för social samvaro och för att bygga relationer.
  • Vi har som mål att involvera barn och pedagoger i måltidsarbetet. Vi har tänkt att barnen ska ges möjlighet att rulla köttbullar tillsammans med måltidspersonalen.

Varje dag serveras grönsaker, mjölk & bröd. * Vid soppdagar skall ris/pasta/potatis serveras som tillbehör vid sidan om.

Barn/Elev med behov av specialkost

Blankett - Intyg för specialkostPDF

Förskola/Skola

Vi erbjuder specialkost till de barn som inte kan äta av normalkosten. För att säkerhetsställa att barnen i förskolan får rätt specialkost lämnar familjen Intyg för barn med behov av specialkost. Intyget lämnas till avdelningspersonalen och vidarebefordras till måltidspersonalen. Kontakta avdelningspersonal på förskolan vid behov av specialkost.

Sjuk- och friskanmälan av barn med specialkost

Avbeställ specialkost till ditt kök om du är sjuk eller bortrest. Via telefon eller sms till köket.

Telefon till köket 0303-732010

Mobiltelefon till köket 0722-350305

Förändring gällande specialkosten

Vid förändring gällande specialkosten är det mycket viktigt att berörd personal informeras samt att ett nytt uppdaterat intyg lämnas in.

*Varje läsårsskifte ber vi er lämna in ett nytt Intyg för specialkost 

Måltider

Frukost serveras kl 7.15-8.30, Lunch kl 11.00-13.00, Mellanmål kl 14.00-15.00

Måltiderna i Förskola/Skola

Tillsammans utgör Måltiderna i Förskolan

Frukost/Lunch/Mellanmål ca 65-70% av dagsbehovet av energi- och näringsämnen. Mellanmålet är ”ett mål mellan målen) och ska inte ersätta en Lunch eller middag. Ska ge 10-15% av energin ett barn behöver under en dag.

Frukost och Mellanmål bör innehålla;

  • Mjölkprodukter (mjölk/fil/yogurt)
  • Bröd med pålägg och/eller andra spannmålsprodukter, som gryn och flingor
  • Frukt, bär och grönsaker

Lunch bör planeras och presenteras enligt tallriksmodellen;

  • Varmrätt
  • Grönsaker- råa och eller tillagade
  • Dryck (mjölk eller vatten)
  • Bröd och matfett

Inga söta drycker, bakverk, glass eller godis skall serveras på skolan/förskolan

Förtydligande i livsmedelsutbudet förskola/skola

Forskning visar att kost med mindre andel mättat och mer omättat fett än idag kan hjälpa till att förbygga hjärt- och kärlsjukdom. Ett sätt att åstadkomma den förbättringen är att använda matfett med högst en tredjedel mättat.

Rekommendation om smörgåsfett i förskolan;

  • 70% fetthalt

Rekommendation om måltidsdryck i förskola;

  • Vatten och lättmjölk serveras som måltidsdryck. Som törstsläckare mellan målen erbjuds vatten.
  • De yngsta barnen,1-2 år behöver lite energirikare mat ska därför ha extra fett i lunchmaten.
  • Köket lagar dock maten på fetare produkter för att få fram önskad konsistens och smak.

Kontakt

Stenungsunds kommun
0303-73 00 00
kommun@stenungsund.se

Senast uppdaterad 2019-09-13