Information om coronaviruset (covid-19) »
Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan
Jordglob med händer

Frågor och svar om flyktingguide/språkvän

Vad är flyktingguide/språkvän?

Flyktingguide/språkvän är ett sätt att umgås över gränserna. Nyanlända får kontakter med personer som bott länge i Sverige, så att deras vardag underlättas och så att de snabbare lär sig både svenska och sociala koder.

Vad syftar flyktingguide/språkvän till?

Vi vill underlätta för alla nyanlända att komma in i samhället genom att skapa mötesplatser mellan människor. Att träffas och umgås är det bästa sättet att bygga broar mellan människor, förebygga fördomar och skapa ett samhälle där alla kan känna sig inkluderade.

Vem kan bli flyktingguide/språkvän?

Du som är etablerad i samhället och kan språket (infödd svensk eller med invandrarbakgrund) och vill göra en frivilliginsats på fritiden kan bli en flyktingguide/språkvän. Du kan vara en person, en familj, en grupp eller ett företag /förening.

Vem kan en flyktingguide/språkvän?

Du som relativt nyligen har invandrat till Sverige kan anmäla dig för att träffa en flyktingguide/språkvän. Det krävs endast att du kan lite svenska och vill vara aktiv/engagerad i en personlig kontakt.

Vad gör flyktingguiden/språkvännen?

Som flyktingguide och språkvän engagerar du dig frivilligt/oavlönat på fritiden med att guida/välkomna och språkträna nyanlända. Du fungerar som en länk till det svenska samhället.

Får jag någon ersättning?

Nej, du får ingen ekonomisk ersättning för att vara flyktingguide/språkvän. Ni deltar båda frivilligt/ideellt.

Utgångspunkter - vad ska jag tänka på?

Det handlar inte om att lära en person hur myndigheterna fungerar, utan om att umgås och ha roligt. Tillsammans skapar ni kunskap och förståelse för olika kulturer och levnadssätt. Det ger en chans att hitta nya vänner samtidigt som man kan utvecklas som person.

Hur går det till?

Det första steget för att bli flyktingguide är att fylla i en anmälningsblankettöppnas i nytt fönster för att visa sitt intresse. När blanketten har mottagits blir du kontaktad och får information om en person som du ska träffa tillsammans med samordnaren. Var dock beredd på att det ibland kan ta tid att hitta någon som stämmer överens med dina önskemål!

Hur länge pågår kontakten?

Så länge båda parter vill att den ska pågå.

Vad gör vi när vi träffas?

En del träffas för att umgås och prata. Det kan vara allt ifrån att fika till att utföra en idrottsaktivitet tillsammans, kanske utifrån gemensamma intressen. Det är ni som bestämmer tillsammans. Ta gärna en titt på våra förslag på aktiviteter.

Hur anmäler jag mig?

Oavsett om du vill ha eller vara en flyktingguide/språkvän är det bara till att fylla i den elektroniska anmälningsblankettenöppnas i nytt fönster.

Varför har jag inte blivit matchad?

Matchningen kan ta olika lång tid, allt från veckor till månader. Hur lång tid beror på flera saker när vi inte har deltagare med samma önskemål som dina. Det är mycket som ska stämma överens.

Vem matchas med vem?

Ingen matchning är den andra lik. Generellt är det beröringspunkter mellan er, mellan era önskemål, erfarenheter och intressen, som styr vem som sammanförs med vem.

Senast uppdaterad 2017-04-21