Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Åbacka besöksträdgård och hantverk

Åbacka trädgård i Ödsmål är till för grupper och personer som vill uppleva trädgård, natur och hantverk. Trädgården anläggs och sköts genom individomsorgens rehabilitering.

En sommarbild från Åbacka trädgård, med växter i förgrunden och ett hus skymtandes bakom.

En trädgård att må bra i

I Åbacka trädgård finns uppodlade tematrädgårdar, gräsmatta och områden som sköts mindre intensivt. Det finns sittplatser i sol, skugga och med regnskydd. Att vistas i trädgård och natur är bra för hälsan och arbetet i trädgården sker inom ramen för individomsorgens rehabilitering.

Fokus ligger därför på vad vi mår bra av att göra i trädgården snarare än att hålla rabatterna ogräsfria. Åbacka trädgård drivs enligt ekologiska principer och med syfte att främja mångfald. Trädgården ska vara en viktig livsmiljö för fåglar, fjärilar och andra. Vi tar vara på lokala resurser från närmiljön för odlingen i vår trädgård, såsom stallgödsel, löv och träflis.

Boka för rundvisning

Trädgården är alltid öppen för privatpersoner. Grupper är välkomna att boka in sig för besök med aktiviteter utifrån egen planering. I mån av tid erbjuder vi gärna rundvisning med samtal om trädgård eller möjlighet att laga mat över eld eller campingkök och äta i trädgården. Barngrupper besöker trädgården för att använda dess teman i undervisningen eller för att till exempel leka och grilla tillsammans.

Tillgänglig för alla

Våra gångar är gräsbevuxna och inte helt släta men vi klipper dem så kort vi kan och hinner. Den som kommer på rullstol eller rullator kan behöva hjälp att ta sig runt i trädgården. Hör gärna av dig om du önskar stöd så hjälper vi till i möjligaste mån. Hundar är välkomna i koppel.

Om platsen

Åbacka ligger naturskönt i Ödsmål med utsikt mot strandängar och en grund havsvik med Askeröfjorden i bakgrunden. Strandängarna och de grunda havsbottnarna är biotopskyddade då de har höga naturvärden med ålgräsängar och bottenlevande djur.

Här finns ett rikt fågelliv vilket gör det till ett populärt besöksmål för många naturintresserade. Sommartid betar hästar från Stenungsunds ridklubb på ängarna och längre ut finns Råön, ett fritidsområde med dansbana, midsommarfirande och badplats.

Vill du boka in ett gruppbesök?

Välkommen att höra av dig med din frågor till:

Kristina Gunnarsson
0303-73 00 84
abacka@stenungsund.se

Hitta hit

Med buss från Stenungsunds station

Tag buss nr 330 mot Kolhättan, 331 mot Ljungskile eller buss 334 mot Svanesund. Gå av vid hållplats Jordhammar, cirka fem minuters resa. Följ skylt mot Åbacka trädgård, cirka 600 meter, på vägen genom stallområdet. Efter den lilla bron över ån tar du till vänster. När du ser växthusen är du framme.

Med cykel, bil eller till fots från Stenungsund

Följ Uddevallavägen cirka 4 kilometer och sväng vänster mot Åbacka trädgård i höjd med Jordhammars herrgård. Följ skyltning mot Åbacka trädgård, cirka 600 meter, på vägen genom stallområdet. Efter den lilla bron över ån tar du till vänster. När du ser växthusen är du framme.

Adress: Jordhammar Åbacka 122

Knappen nedan leder till en vägbeskrivning på Eniro.se.

Vägbeskrivning till Åbacka trädgård

Intresserad av en rehabiliterings­plats hos oss?

Kontakta en handläggare på individ- och familjeomsorgen.

Rehabilitering genom trädgårdsarbete och hantverk

Sidan uppdaterad: 2024-03-28