Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Häckar, buskage och träd

Kom ihåg att klippa dina häckar, träd och buskar. För att trafiken på gator i bostadsområden ska vara säker krävs det fri sikt. Staket, andra täta konstruktioner, häckar, buskar eller annat som växer ut från en tomt får inte skymma sikten. Växterna får inte heller växa ut över gång- och cykelbanor.

Fastighetsägarens ansvar

Det är viktigt att du håller efter dina träd, häckar och buskar som växer intill gång-, cykel- eller körbanor. Annars riskerar de att skymma sikten för de som går, cyklar eller kör bil. Barn är extra utsatta eftersom de inte syns bakom exempelvis en hög häck. Det kan även vara svårt att nå din brevlåda eller soptunna om träd och buskar är i vägen och därför är det viktigt att du klipper dessa.

Det är du som fastighetsägare som ansvarar och händer det en olycka på grund av att du till exempel inte klippt din trädgårdshäck, kan det innebära att du hålls ansvarig. Det gäller alla fastighetsägare, från privata villaägare, till hyresbolag och bostadsrättsföreningar.

Du som har hörntomt

Om din tomt ligger intill en gång- och cykelväg eller gata bör du se till att dina växter inte är högre än 70 centimeter över gatuplanet i en sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt vardera håll.

Du som har utfart mot gata

Om du har en utfart mot gata ska sikten vara fri minst 2,5 meter från gatan eller gångbanan. Buskar och häckar bör inte vara högre än 70 centimeter över gatuplanet.

Du som har tomt intill gata

Häck och buskar bör växa inom eget tomtområde. Om du har buskar eller träd som sträcker sig ut över gata eller gångbana bör du se till att det finns fri höjd för trafikanterna.

Den fria höjden ska vara:

  • minst 2,5 meter över gångbana,
  • minst 3,2 meter över cykelväg.
  • minst 4,6 meter över körbana.

Hur får jag plantera på min fastighet?

Om du planterar nytt, tänk på att växterna placeras med god marginal innanför tomtgränsen.

Om du vet att det du planterar kommer breda ut sig mycket på höjd och bredd bör du ha med detta i beräkningen. Angränsande grannar har rätt att ta bort grenar som breder ut sig över tomtgränsen. Så tänk på framtiden redan när du planterar, för att förhindra framtida besvär för dina grannar.

Växtlighet hos grannen

Läs mer på sidan Fälla träd

Felanmäl växter som kan innebära trafikfara

Om du som förbipasserande exempelvis upptäcker siktskymmande växtlighet vid en utfart eller större grenar på gång- eller cykelbanan – hör av dig till oss genom att göra en felanmälan. Det går bra att göra en felanmälan oavsett om det är på vår mark eller på privat mark.

Gör en felanmälan

Sidan uppdaterad: 2024-05-21

Hjälpte informationen på sidan?


Beskriv vad som felaktigt eller saknades

Ange din e-postadress om du vill ha återkoppling
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan offentlighetsprincipen.