Fastighetsägarens ansvar för snöröjning
Under vintern är det några saker som du som fastighetsägare behöver tänka på. Det gäller bland annat snöröjning och halkbekämpning på trottoarer och att ordna fri väg för sophämtning.
Du som fastighetsägare ansvarar för dina ytor till exempel parkeringsplatser och uppfarter, men även för vissa ytor som tillhör oss. Om någon halkar och skadar sig på trottoar eller gångyta är du som fastighetsägare ansvarig.
Snöröj trottoarer
Du har ansvar att snöröja och halkbekämpa trottoarer utanför din fastighet. Du ska också ta bort snö som samlas ovanför gatubrunnar så att smältvatten kan rinna undan.
Saknas trottoar helt på gatan räknas en meters bredd av gatan från fastigheten som gångyta. Då ska du snöröja och sanda/salta den. Om det finns trottoar på ena sidan av gatan behöver fastighetsägaren på sidan utan trottoar inte röja och sanda en gångyta på gatan.
Om det råkar bli vallar vid snöröjningen av gatan är du som fastighetsägare ansvarig för att göra öppningar och skotta trottoaren igen.
Om det råkar bli snövallar vid övergångsställen och gatuhörn vid din fastighet ska du se till att det finns öppningar så att gående kan passera.
Skotta och sanda gångbanor och trappor
Du är också ansvarig för att skotta gångbanor och trappor som gränsar till din fastighet. Det gäller inte om det är en huvudcykelväg eller en körbana. Minst en meters bredd av trappor och gångbanor ska sandas. Trappor av betong får inte saltas.
Om en gångbana eller trappa ligger mellan två fastigheter ansvarar fastighetsägarna för halva bredden var.
Om vi eller vår entreprenör vid snöröjningen lagt upp snö så att det täcker den gångbanan som fastighetsägaren ska sköta, så försvinner fastighetsägarens skyldighet så länge snön ligger kvar.
Snöras och istappar
Snöfall och växlande temperaturförhållanden kan leda till snöras och istappar.
Du har en skyldighet att se till att snö och is som riskerar att falla ner från tak och rännor tas bort så snart som möjligt. Du som fastighetsägare har även ett ansvar att varna och informera om det finns rasrisk, genom till exempel skyltning och avspärrning.
När du gör en avspärrning tänk då på att ta hänsyn till gångtrafikanters möjlighet att ta sig fram till exempel genom att öppna i snövall så att man kan nå den motsatta sidan. Tänk särskilt på äldre, rörelsehindrade och barn i vagn.
Du får inte skotta ut snön på gatan
Snö från din fastighet ska läggas upp på den egna tomten. Du får inte skotta ut snö på gatan. Det beror på att det kan bli en trafikfara om det ligger snöhögar på gatorna som hinner frysa innan de blir bortplogade.
Ordna snöröjd väg för sophämtning och slamtömning
Du som fastighetsägare ska ordna en snöröjd väg till fastigheten för slam- och sophämtningsfordon.
Regler och riktlinjer för sophämtning
Halkigt på uppfarten? - Här kan du hämta smågrus
Behöver du smågrus (flis) för att förhindra halka på din uppfart eller trappa? När det närmar sig lite kallare och halkigare tider brukar vi erbjuda gratis smågrus (flis) på några ställen runt om i kommunen. Håll utkik, vi brukar informera på vår webb och Facebooksida när vi lagt ut gruset.
Du får kostnadsfritt hämta upp till 50 kg per hushåll. Ta med dig en egen hink.
Smågrus från oss finns att hämta på följande platser:
- Nösnäs: Vid Nösnäs arena, Hallernaleden.
- Hallerna: Kobergsvägen vid parkeringen för skolan.
- Kyrkenorum: Kyrkenorumsvägen mellan återvinningsstationen och 24h affären
- Högenorum: Braskevägen vid vattentornet
- Doteröd: Doterödsvägen vid röda Nyborg
- Västergård: På grusparkeringen i slutet av Norra vägen
- Ödsmål: Mitt emot Ödsmåls IP
- Stora Höga: Lilla vägen vid grusparkeringen
- Jörlanda: Kyrkvägen vid infarten till förskolan
- Spekeröd, vid Spekerödsskolan
- Ucklum: Länsväg 650, bredvid återvinningsstationen (sandlådor)
- Svenshögen: Länsväg 660 vid återvinningsstationen mittemot fotbollsplanen (sandlådor)
Sidan uppdaterad: 2024-04-01
Hjälpte informationen på sidan?
Har du en fråga du vill få återkoppling på, kontakta oss istället via vår digitala tjänst Kontakta kommunen Länk till annan webbplats..