Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Cykling och cykelvägar

Att cykla är bra för både hälsan, miljön och den egna plånboken. I kommunens finns cykelpumpar att låna och vill du prova på att cykla på vintern kan du ansöka om att vara med i projektet Vintercyklist.

Planera din cykelresa

Med reseplaneraren hittar du din bästa resa och väljer de cykelsätt som passar dig. Sök i kartan med hjälp av flyttbara ikoner eller på adress. Med fingret drar du ikonerna till önskad start- och slutdestination. Din resa presenteras även i text och med höjdkurvor. I kartan visas också cykelparkering, serviceplatser, pumpstationer, cykelvägar och lånecyklar Styr & Ställ i Göteborg.

Cykelreseplaneraren Länk till annan webbplats.

Cykelpumpar att låna


VI har placerat ut cykelpumpar på olika platser i kommunen för att förenkla för dig som cyklist. Där kan du snabbt, enkelt och kostandsfritt pumpa din cykel. Pumparna fungerar för cyklar men du kan även fylla på med luft i till exempel din rullator eller barnvagn.

Hur fungerar den? Med ett enkelt grepp fäster du slangen på däckventilen. Sedan pumpar du luft i däcket med hjälp av pedalen på pumpen. Slangen har två olika munstycken för olika sorters ventiler. Den passar de flesta cyklar.

Karta över var cykelpumpar finns Länk till annan webbplats.

Har du en cykelpump som borde synas på vår karta?

Om du har en cykelpump som kan användas av vem som helst utan kostnad och är intresserad av vårt samarbete kring cykelpumpar så är du varmt välkommen att kontakta oss.

Våga cykla på vintern!

De flesta slutar cykla vintertid, men om du förbereder dig och din cykel på rätt sätt är vintercykling enkelt. Att cykla året runt ger inte bara regelbunden vardagsmotion för dig utan även vinster för miljön. För att vintercyklingen ska vara bekväm och säker för dig och dina medtrafikanter är det bra om du tänker på att bland annat ha rätt däck, reflexer och klä dig efter väder.

Höst och vintercykling - Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF Länk till annan webbplats.

Vi är också med i projektet Vintercyklist. I projektet vill vi uppmuntra fler att vintercykla. De som blir antagna bjuds på vinterdäck inklusive ett byte. Läs mer på Västtrafiks webbplats.

Vintercyklist (vasttrafik.se) Länk till annan webbplats.

Vi rensar våra cykelställ regelbundet


Vi arbetar kontinuerligt med att märka upp övergivna eller trasiga cyklar för att göra plats i våra cykelställ och för att underlätta framkomlighet och renhållning.

Vid rensingstillfällena märker vi upp de cyklar som vi bedömer övergivna eller trasiga med en etikett med aktuellt datum. Cirka två - tre veckor senare tar vi hand om de cyklar som står kvar, sedan förvarar vi dem under tre månader.

Cyklar vi bedömer som skrot, som saknar väsentliga delar som hjul, styre eller har så stora skador att de inte går att cykla på, skrotas omgående.

Har du fått en etikett på din cykel?

Om du fått en etikett på din cykel fast den inte är övergiven är det bara att ta bort etiketten. Då kommer inte din cykel att plockas med i rensningen.

Har din cykel blivit omhändertagen?

Om din cykel har blivit omhändertagen behöver du höra av dig till oss inom tre månader. Du kan hämta ut cykeln mot uppvisande av nyckel eller beskrivning av cykeln.

Vi har en cykelplan

Syftet med cykelplanen är att stötta vårt arbete med att bygga ut ett sammanhängande och säkert gång- och cykelvägnät. Planen ska fungera som ett underlag för beslut och prioritering av vilka gång- och cykelvägar som ska byggas ut. I planen finns också förslag på ny- och ombyggnader av gång- och cykelöverfarter.

Cykelplan Pdf, 6 MB.

Cykelvänligast

Vi är partner till satsningen Cykelvänligast. Cykelvänligast är en plattform som erbjuder stöd, rådgivning och inspiration till arbetsplatser runt om i landet som vill göra det enklare för sina medarbetare att välja cykeln. Aktiv pendling ger friskare och mer välmående medarbetare.

Läs mer om Cykelvänligast på vår projektsida.

Synpunkter

Vi jobbar kontinuerligt med cykling och trafiksäkerhet inom kommunen, men fortfarande finns mycket att göra. Har du tips på cykelvägar som behöver lagas, kompletteras eller andra tankar om cykling tar vi gärna emot det.

Kontakta kommunen

Sidan uppdaterad: 2024-05-27