Stenungsunds kommunvapen, länk till startsidan
Lars Lerin, Gråsten, 2017

Kollage Stig Lindberg & Bruno Mathsson 6 juni - 21 augusti 2021

Stenungsunds Konsthall

Stenungsunds Konsthall ligger i Kulturhuset Fregatten i Stenungsund. Här arrangerar Stenungsunds kommun utställningar med ambitionen att erbjuda besökarna en bredd av uttryck. Konsthallen ska utgöra en plattform för välkända och lokala konstnärer, såväl som åt det nya, oetablerade och utmanande.

I konsthallen visas även ett antal utställningar arrangerade av Stenungsunds Konstförening och konstnärsföreningen Konstvandringen i Södra Bohuslän. Här visas också periodvis Stenungsunds kommuns konstsamling i urval.

Välkommen att besöka oss!

Ordinarie öppettider

Vardagar kl 10 - 19
Lördag kl 11 - 15
Söndagar stängt

OBS! Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och just
nu har vi begränsat antal besökare i lokalen till 8 personer åt gången.

Fri entré!

Hitta hit!


Lättaste sättet att resa kollektivt till Kulturhuset Fregatten är att gå av vid busshållplatsen "Stenungsunds Vårdcentral" som ligger 100 meter ifrån kulturhusets entré. Från Göteborg tar du Stenungsunds Expressen SNU från Nils Ericssonsterminalen. Du kan även ta västtåget till Stenungsunds Station och promenera därifrån, omkring 10 minuters promenad.

Reser du med bil tar du sikte på adressen Fregatten 1. Utanför Kulturhuset finns generöst med parkeringsplatser.

Utställningar

Stig Lindberg & Bruno Mathsson

6 juni - 21 augusti 2021

Form för folkhemmet

Idén om form och kvalitet i folkhemsbygget har format många hem och liv. Möt två av folkhemmets mest tongivande designers vilkas form har överlevt ögats slitage och är aktuella och älskade än idag.

Stig Lindberg – tusenkonstnären som utöver porslin även designade tygtryck, tapetmönster, spelkort och gjorde bokillustrationer till bland annat Krakel Spektakel. Bruno Mathsson vars välutvecklade känsla för träets egenskaper har skapat flertalet funktionella, vackra och ständigt aktuella designklassiker. De hade båda oerhört produktiva karriärer. Deras produktion sträcker sig från den svenska konstindustrins glansdagar och sätter tydliga spår i hem än idag.

Stig Lindberg (1916-1982) är mest känd som formgivare på Gustavsbergs porslinsfabrik. Utöver keramiken formgav han även plastföremål, spelkort, tyger och på 1950-60-talet var Lindberg en av de mest framträdande formgivarna av det svenska folkhemmet. Han var också en duktig bildkonstnär och många av hans målningar innehåller hans typiska figurer som återfinns även på keramiken.

Stig Lindberg är utan tvekan en av Sveriges mest folkkära keramiker och samlarna är många. Gustavsberg är idag Sveriges enda porslinsfabrik med tillverkning i Sverige. De återskapar många av Lindbergs klassiska mönster som Spisa Ribb och Berså.

Bruno Mathsson (1907-1988) är en av Sveriges internationellt mest kända formgivare. År 1933 skapade Mathsson första stolen Eva i böjlimmad bok med sadelgjordsklädsel vilket innebar en förnyelse för svensk möbelkonst. Stolen var startskottet för ett skapande av tidlösa klassiker som förenar stil med komfort efter mottot ”möbler ska tillverkas med sådan konst att sittandet i dem inte blir någon konst”.

I klassiker som Eva, Pernilla och Jetson 66 förvaltas hans arv väl genom varje möbels tidlöshet och gedigna hantverksskicklighet. Förutom stolar, fåtöljer och bord konstruerade Bruno Mathsson även ett 30-tal så kallade glashus i Europa.

Program kring utställningen
Vernissage Söndag 6 juni kl 11.00 - 15.00

Guidade visningar
Guidade visningar med konstguiden och dramatikern Carl-Otto Evers. Visningar kl 17.00 på vardagar och kl 13.00 på lördagar. Boka din visning på Nortic.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., fri entré!

Norrländska präriens gudinna, Salad Hilowle

Norrländska präriens gudinna, Salad Hilowle

Salad Hilowle & Ikram Abdulkadir

9 juni - 21 augusti,

Filmaren och konstnären Salad Hilowle (född 1986 i Mogadishu och uppvuxen i Gävle) och Malmöbaserade fotografen Ikram Abdulkadir (född 1995 i Nairobi) är två högaktuella konstnärer. I sommar möts deras vackra bildspråk när de visar fotografier, på familjemedlemmar och vänner, i foajén på Kulturhuset Fregatten.

Salad Hilowle (konstnär och filmare) är baserad i Stockholm och uppvuxen i Mogadishu och Gävle. Hans konstnärskap rör sig mellan film, foto och installationer, och kretsar kring identitet, minnen och plats, synliggörande och mellanförskap. Hilowle står bland annat bakom de prisade kortfilmerna Erinra, Brev till Sverige och Waryaa. I sin kritikerhyllade soloutställning Vanus Labor, som visades på Konstakademin i Stockholm våren 2021, visade han prov på sin förmåga att kombinera de olika uttrycken och skapa en sammansatt helhet. I utställningen undersöker Salad Hilowle hur afrosvenskar skildrats i svensk konst genom historien. 2020 var Hilowle fotograf och – tillsammans med America Vera-Zavala – regissör för filmen Dumar. Våren 2021 är han aktuell som filmare för Ingenting av det jag vet om mig stämmer. Hilowle arbetar just nu också med långfilmen Tungomål och kommande soloutställningar. I Stenungsund visar han fyra verk med titeln Untitled Drapery Songs part II.

Malmöbaserade Ikram Abdulkadir (fotograf), även känd som @ikramianism på instagram, har ett öga för komposition, färg och ljus, som lyfter fram styrkan och visheten hos dem hon porträtterar. Hennes flöde är fyllt av bilder på vänner, familj och främlingar på bussen. Hon har också fotograferat några av de största namnen inom nutidens R&B-Sverige som Cherrie, Seinabo Sey och Linda Pira. Ikram Abdulkadir har tidigare ställt ut på Hammarkullens konsthall, Stipendieutställning på Skånes konstförening och Biograf Panora. Hon har deltagit i Nachla Libres Artist Talks på Botkyrka Konsthall, i samtal på Göteborgs Konsthall och Hammarkullen Konsthall. Abdulkadirs bilder har publicerats i tidskrifter såsom Vice Arabia, Sakina Magazine, Paletten, VOKS och Ord&Bild. I Stenungsund visar hon 6 verk med temat Eid och muslimer i Sverige.

”Eid al-fitr 2021 markerar 2 år sedan Sveriges muslimer senast fick samlas efter fastemånaden för att be eidbönen tillsammans. Bilderna i denna serie har tagits vid det tillfället och vid tidigare tillfällen i syfte att föreviga glädjen jag såg och fick uppleva då. Det är bilder som väcker en stark längtan i mig, men också påminner mig om hur livet en gång har varit och hur det kan bli igen.”

 

Form Follows Fiction

12 juni-12 september.

Sommaren 2021 kommer en utställning att äga rum i 11 av Göteborgs kranskommuner. En utställning med 11 sammanlänkande delar kopplat till projektet Form Follows Fiction av konst och designgruppen Studio Mold.

På Mariagården kommer ett konstverk att finnas på plats mellan 12 juni-12 september. Vernissage söndag 13 juni kl 11-12.

För mer information gå in på
Södra Bohuslän Turism Evenemangskalender Länk till annan webbplats. eller
www.formfollowsfiction.se Länk till annan webbplats.

Kommande utställningar

Morgan Ekerås & Frida Mälarborn Hoshino
28 augusti - 25 september

Jonathan ”Ollio” Josefsson
9 oktober - 20 november

Klara Brynge & Åsa Christensson
27 november - 18 december

Program Stenungsunds Konsthall 2021


Stenungsunds Konsthalls program för hela 2020 kan du läsa här!

Program 2021 Pdf, 3.1 MB.

Konst i Stenungsund


Vill du veta mer om Stenungsunds Konsthall, skulpturer eller konstvandringar?

Läs mer om konsten i Stenungsund här! Länk till annan webbplats.


Vill du ställa ut i Stenungsunds Konsthall?


Ansök om att ställa ut i Stenungsunds Konsthall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ritning Stenungsunds Konsthall - PDF

Prenumerera på Stenungsunds Konsthalls nyhetsbrev!


Anmäl dig här! Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kulturhuset Fregatten

Besöksadress:
Fregatten 1, Stenungsund
0303-818 80

Postadress:
Kulturhuset Fregatten
Fregatten 2
444 30 Stenungsund
kulturinfo@stenungsund.se

Senast uppdaterad