Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Kontaktperson

Personer som har en funktionsnedsättning har ibland få kontakter vid sidan av sina anhöriga. Då kan en kontaktperson fylla en viktig roll - som medmänniska och vän att umgås med.

Kontaktpersonen är som en vän

Syftet med kontaktpersonen är att bryta isolering och ge möjlighet till aktiviteter och gemenskap. Kontaktpersonen är som en vän, ni gör saker tillsammans som båda tycker är kul. Kontaktpersonen ska också vara en god förebild som kan ge dig råd i vardagliga situationer. Det är viktigt att du och din kontaktperson har en bra relation och känner er trygga med varandra.

Det är vanligt att träffas ett par gånger i månaden och ni kan också ha kontakt med varandra däremellan. Din kontaktperson träffar dig på sin fritid och har inget arbetsschema. Precis som andra kompisar så träffas ni när ni båda kan. Om du eller din kontaktperson blir sjuk eller om någon av er ska resa bort så bestämmer ni en ny tid när ni ska träffas.

Ni planerar era aktiviteter tillsammans

När och var ni träffas och vad ni gör planerar ni tillsammans. Det kan till exempel handla om:

  • Ringa och prata en stund.
  • Ta en promenad.
  • Hälsa på eller ta en fika någonstans.
  • Gå på bio, teater, fotboll med mera.
  • Uppmuntra till egna initiativ.

Du står för dina egna utgifter när du är på aktiviteter med din kontaktperson. En kontaktperson är inte anställd av oss i kommunen men vi ersätter kontaktpersonen med ett arvode och omkostnader i samband med aktiviteten.

Ansök om stöd

Stödinsatsen, även kallat biståndsinsats, är ofta behovsprövad och utgår från dig och vilket stöd just du behöver.

Ansök om stöd, LSS och SoL

Sidan uppdaterad: 2024-05-20