Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Digital tillsyn

För dig som är äldre och behöver tillsyn, till exempel på natten, erbjuder vi digital tillsyn. Det är en liten kamera eller sensor som kan placeras i ditt hem så att personalen vid överenskomna tidpunkter kan titta till dig och försäkra sig om att du mår bra.

Då ser personalen på en skärm att du till exempel ligger i din säng och sover - utan att behöva störa dig. Om vår personal ser att du behöver hjälp kommer de in till dig och hjälper dig.

Vad är digital tillsyn?

Digital tillsyn är en tillsynstjänst som du kan välja utöver ordinarie tillsyn med besök i ditt hem. Tjänsten är enkelt uttryckt tillsyn via digital teknik som till exempel en webbkamera eller sensor. Digital tillsyn är ett komplement, väljer du den så innebär det inte att du avsäger sig den ordinarie tillsynen. Den kommer alltid finnas tillgänglig vid behov eller önskan.

Vem kan få digital tillsyn?

Digital tillsyn är en tjänst som vänder sig till dig som har ett biståndsbeslut om särskilt boende för äldre. Om du har behov av tillsyn på natten erbjuds du digital tillsyn. Vill du ha digital tillsyn gör vi en planering tillsammans med dig om hur oft a vi ska titta till dig. Den digitala tillsynen är ett hjälpmedel som används enskilt eller i samverkan med trygghetslarmsystemet.

Varför ska jag välja digital tillsyn?

Många blir störda av besök på natten, med en digital tillsyn kan vi titta till dig utan att du blir störd.

Digital tillsyn är extra bra för dig som är lättväckt, sover oroligt eller kanske blir förvirrad om det är personal i rummet på natten. Det kan också vara så att du helt enkelt inte vill ha personligt besök i hemmet på natten.

Vi märker att det här underlättar för många att få en god sömn vilket är viktigt för hälsan, samtidigt som tryggheten ökar.

Efter överenskommelse med personalen, kan du även använda digital tillsyn för din egen trygghet på dagtid.

Hur fungerar digital tillsyn?

Du får låna den digitala utrustningen av oss och vi installerar den. Du får sedan tillsyn av den personal som tjänstgör på det boende där du bor. Vi tittar till dig i samma omfattning som vid en ordinarie tillsyn. Tillsynen sker korta stunder (i ungefär 30 sekunder) och vi gör den vid de tidpunkter som vi kommit överens om med dig. Övrig tid är kameran eller sensorn alltid avstängd. Om vi ser att du behöver hjälp med något kommer vi alltid in till dig.

Hur snabbt kommer personal om jag behöver hjälp?

Det finns alltid personal nära tillhands på ditt boende. Om du inte är synlig under ditt tillsynstillfälle, exempelvis inte ligger i sängen, kan vi komma in och titta till dig. Skulle vi se något som ser onormalt ut, till exempel att du ramlat vid sängen, kommer vi direkt.

Vad händer om det är fel på den digitala utrustningen?

Vid fel på kameran eller sensorn kommer personalen och tittar till dig. Personalen ansvarar för att se att din kamera eller sensor lagas om den gått sönder. Vid längre tekniskt problem kommer vi att se till dig fysiskt istället för digitalt. Detsamma gäller om det skulle vara strömavbrott.

Kan vem som helst titta?

Nej, det är bara ett fåtal av ordinarie personal på avdelningen där du bor som har behörighet att titta till dig. De har en personlig inloggning.

Hur vet jag om personalen tittar eller har tittat?

Tillsynen sker i enlighet med klockslagen som du och personalen har kommit överens om. Alternativt att kameran är ihopkopplad med en rörelsesensor som skulle kunna aktiveras om du exempelvis skulle ramla. Det innebär att kameran eller sensorn är helt stängd och låst för användning all övrig tid. Varje gång en digital tillsyn utförs registreras det och vi kan ta ut en rapport som du kan få ta del av om du önskar. Vem, när och hur länge personalen tittat går att läsa ut av rapporten.

Sparas det bilder?

Nej, ingenting sparas, lagras eller filmas vid tillsynen, det är endast en titt-tillsyn i ögonblicket, precis som vid ordinarie tillsyn.

Kan tjänsten avbrytas?

Ja, du kan avsluta tjänsten digital tillsyn när som helst. Du kan också välja att inte ha tillsynen digitalt vissa nätter om du till exempel skulle få besök. Prata med personalen på boendet där du bor om du vill avsluta eller tillfälligt pausa tjänsten.

Vad kostar digital tillsyn?

Digital tillsyn ingår i kostnaden för ditt särskilda boende och kostar inget extra.

Har du frågor om digital tillsyn?

Prata i första hand med personalen på boendet där du bor eller ska flytta in på.

Sidan uppdaterad: 2024-06-19