Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Odla svenska – Öppnar dörrar till arbetslivet

På Åbacka trädgård i Ödsmål kombineras odling med språkträning och arbetslivsnära aktiviteter. Genom ESF-projektet Odla svenska får deltagare möjlighet att utveckla sina kunskaper i svenska ihop med SFI-lärare samtidigt som de arbetar med hållbarhet i praktiken.

På bilden ser vi projektets odlingspedagog Frida Jonsson och flera av deltagarna i Odla svenska.

Förra året odlades hela 29 olika sorters grönsaker och kryddor, från tomater och broccoli till olika sorters lök, kål och sallad. Allt odlas med ekologiska metoder och levereras direkt efter skörd till Café Solsidan i kommunhuset och Café Stjärnan på Vuxenutbildningen.

– Leveransen är en viktig del, det skapar stolthet och mening, samtidigt som vi hela tiden får konkreta och verkliga situationer att träna språket genom, säger projektets odlingspedagog Frida Jonsson.

Odlingen växer

Under 2024 levererade projektet cirka 500 kilo grönsaker, nästan helt utan svinn. Målet är att 80 procent av caféernas grönsaksbehov under sommarhalvåret ska komma från Åbacka, och mycket tyder på att det kan nås i år. Nya bäddar har anlagts, produktionen har skalats upp, och deltagarna har redan i april påbörjat årets leveranser.

– Vi har lärt oss mycket från förra året och ser att gruppen har förmågan att hantera en större odling. Redan första veckan i maj hade vi levererat 40 kilo, säger projektets odlingspedagog Frida Jonsson.

Trots utmaningar som sniglar, larver och en kanin som födde ungar i morotslandet, har odlingen vuxit, inte minst tack vare deltagarnas kunskap. Flera av dem har tidigare livnärt sig på odling i sina hemländer.

– I Etiopien odlade jag nästan exakt samma saker som vi gör här. Men där använde vi inte vattenslang – vi fick vänta på regnet, berättar deltagaren Biftu, som är väldigt glad över att åter få ha händerna i jorden.

En väg in i samhället

Projektet har även gett långsiktiga resultat. Av de åtta deltagare i den tidigare gruppen har en fått anställning och fem har praktik inom branscher de önskat att arbeta i, exempelvis inom trädgårdsarbete, äldreomsorgen och på återvinningscentralen. Alla deltagarna har upplevt stor språklig utveckling, bättre förståelse för hur arbetslivet fungerar i Sverige och förbättrat mående under projektet.

Odla svenska drivs av Stenungsunds kommun i samverkan med Arbetsförmedlingen, och genomförs med stöd från Europeiska socialfonden (ESF).

Sidan uppdaterad: 2025-05-23

Hjälpte informationen på sidan?


Beskriv vad som är felaktigt eller saknades på sidan
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan Personuppgifter.

Har du en fråga du vill få återkoppling på, kontakta oss istället via vår digitala tjänst Kontakta kommunen.