Omsorg och hjälp
Rönngården först ut med Stjärnmärkning
Som första boende i Stenungsunds kommun har Tallåsens personal på Rönngården tilldelats diplomet Stjärnmärkt för genomförd utbildning. Genom att bli Stjärnmärkt säkerställer vi en högkvalitativ vård och omsorg för personer med demens. "Målet är att alla demensenheter ska bli Stjärnmärkta under 2025", berättar Cecilia Malm, verksamhetschef inom särskilt boende i Stenungsunds kommun.

Utbildad personal på Rönngården med Stjärnmärkt-diplom.
Stjärnmärkt är en utbildningsmodell som tagits fram av Svenskt Demenscentrum. På kommunens tre särskilda boenden har fyra certifierade Stjärninstruktörer utbildat vård och omsorgspersonal, enhetschefer och legitimerad personal inom Stjärnmärkt-metoden. Syftet med utbildningen är att ge medarbetarna de verktyg och kunskap om demenssjukdomar som behövs för att kunna utveckla ett mer personcentrerat arbetssätt. För att arbetsplatsen ska bli Stjärnmärkt behöver 80 procent av medarbetarna ha genomfört utbildningen.
På Stenungsunds kommuns särskilda boende har nu medarbetare på Rönngården genomfört utbildningen, vilket gör Rönngården till den första enheten i hela kommunen att bli Stjärnmärkt. Stjärnmärkningen är en kvalitetsstämpel som visar att medarbetarna har fördjupad kunskap om personcentrerad demensvård och att arbetssättet anpassas efter omsorgstagarens behov, livshistoria och vanor. Förra veckan hölls en ceremoni där medarbetarna stolt tog emot sina diplom.
Målet: Alla demensenheter Stjärnmärkta under 2025
Genom ett mer personcentrerat arbetssätt är kommunen i linje med den nationella omställningen till god och nära vård. Omställningen betonar vikten av ett förebyggande och kunskapsbaserat arbetssätt, där individens behov och delaktighet står i fokus.
Detta är en del av vårt arbete med att utveckla en mer personcentrerad och kunskapsbaserad omsorg och att Rönngården nu blivit den första Stjärnmärkta enheten i kommunen är en viktig milstolpe. Målet är att samtliga demensenheter ska bli Stjärnmärkta under 2025, och vi arbetar aktivt för att alla verksamheter ska genomgå utbildningen. Medarbetarna får grundläggande kunskap om demenssjukdomar och verktyg för att arbeta personcentrerat, något som har högsta prioritet i Socialstyrelsens nationella riktlinjer, säger Cecilia Malm, verksamhetschef inom särskilt boende i Stenungsunds kommun.
Utbildningen är uppdelad i fyra steg och kombinerar digitala föreläsningar med reflektionsträffar och workshops. Genom att utbyta erfarenheter och diskutera praktiska situationer får medarbetarna möjlighet att dela erfarenheter med varandra för en djupare förståelse och nya perspektiv på personcentrerad demensvård utan tvångs- och begränsningsåtgärder.
Sidan uppdaterad: 2025-02-28
Hjälpte informationen på sidan?
Har du en fråga du vill få återkoppling på, kontakta oss istället via vår digitala tjänst Kontakta kommunen.