Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Bygga, bo och miljö

Stenungsunds klimatanpassning: Från plan till verklighet

Stenungsund tar klimatutmaningarna på allvar. Genom en tydlig strategi och konkreta åtgärder har kommunen skapat ett mer hållbart och robust samhälle. Från skyfallskartering till klimatanpassade boendemiljöer – arbetet är i full gång. "Vi har kommit en bra bit på vägen och fortsätter med full kraft," säger Maria Alm, miljöstrateg i Stenungsunds kommun.

Skredsäkring av slänt intill Stora Höga skolan är en av åtgärderna som genomförts direkt kopplat till kommunens klimatanpassningsarbete.

En plan för framtiden

Klimatanpassningsplanen togs fram för att ge kommunen en stabil kunskapsgrund om hur klimatförändringarna påverkar Stenungsund i dag, 2050 och 2100. "Vi arbetar med långa planeringshorisonter eftersom vi måste säkerställa att vårt samhälle är rustat för framtida klimateffekter," förklarar Maria Alm. Genom att utgå från scenarier från FN:s klimatpanel IPCC har kommunen identifierat de mest påtagliga riskerna, som stigande havsnivåer, skyfall och värmeböljor.

Fokus på de mest utsatta områdena

Kommunen har fokuserat på de områden som påverkas mest av klimatförändringar. Hantering av dagvatten, skyfall och föroreningsspridning är centrala frågor, liksom inläckage i ledningsnätet och bevarandet av ekosystemtjänster.

"Skyfall och översvämningar är vår kommuns största utmaningar eftersom Stenungsund ligger vid havet med flera vattendrag som går genom samhället och mynnar ut i havet," säger Maria Alm. "Därför har vi kartlagt hur vatten samlas efter skyfall och vilka områden som är mest utsatta."

Skyfallskarteringen, som nu är klar, kommer framöver att adderas till kommunens kartportal och användas i den kommande skyfallshanteringsplanen.

Konkreta åtgärder för ett klimatanpassat samhälle

Stenungsunds kommun har redan genomfört flera viktiga åtgärder. På kommunens särskilda boenden har klimatanläggningar installerats för att hantera värmeböljor, och utomhusmiljöer har anpassats med pergolor och skuggade ytor.

"Vi har haft en god dialog mellan fastighetsavdelningen och verksamheterna," berättar Benny Ankargren, fastighetschef i kommunen. "Till exempel har vi byggt pergolor och satt upp solskydd på våra särskilda boenden för att skapa skuggade platser för våra omsorgstagare."

Vid nybyggda Hallerna förskola har kommunen bevarat trädbestånd och undvikit reflekterande asfaltsytor eftersom dessa kan förstärka värmen. På så sätt har man skapat en svalare och mer behaglig utemiljö för barnen.

"Det handlar om att tänka framåt och bygga för framtidens klimat redan i dag," säger Benny Ankargren, fastighetschef i Stenungsunds kommun.

Framsteg och resultat

Kommunen har identifierat och antagit 56 åtgärder, varav de flesta redan är genomförda eller påbörjade. 19 av dessa åtgärder rör hantering av skyfall och översvämningar, medan 25 åtgärder handlar om värmeböljor. Bland annat har kommunen ras- och skredsäkrat Stora Höga-skolan, en omfattande insats som genomfördes 2022.

"Vi är stolta över hur mycket vi har lyckats genomföra på relativt kort tid," säger Maria Alm. "Det visar att vi är på rätt väg."

Utmaningar och framtidens arbete

Arbetet har dock inte varit utan utmaningar. Den största utmaningen har varit hur tidskrävande arbetet är. "Det är ett tidskrävande arbete, men det är nödvändigt," betonar Maria Alm.

För att säkerställa en långsiktig effekt av klimatanpassningen är kommunikation med invånare, föreningar och näringsliv avgörande. "Vi måste hela tiden prata om detta för att hålla kunskapen vid liv och inkludera nya insikter i vårt arbete," avslutar Maria Alm.

Sidan uppdaterad: 2025-02-12

Hjälpte informationen på sidan?


Beskriv vad som är felaktigt eller saknades på sidan
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan Personuppgifter.

Har du en fråga du vill få återkoppling på, kontakta oss istället via vår digitala tjänst Kontakta kommunen.