Omsorg och hjälp
Stenungsunds äldreomsorg i topp i årets brukarundersökning
Stenungsunds äldreomsorg får höga betyg i Socialstyrelsens årliga brukarundersökning. Kommunens äldreboenden och hemtjänst utmärker sig inom flera områden, som trygghet, förtroende, bemötande och personalens kompetens.
- Det här är ett tydligt bevis på att man verkar trivs i våra boenden, säger Cecilia Malm, verksamhetchef för särskilt boende i Stenungsunds kommun.
Resultaten pekar på ett starkt engagemang och hög kompetens bland vård- och omsorgspersonalen, vilket lett till förbättringar på flera områden. Förutom att öka tryggheten för de äldre har ett stort fokus för personalen varit att bidra till en trivsam och inkluderande vardag för omsorgstagarna. Betyget för Stenungsunds kommuns hemtjänst visar att vi hamnar på tredje plats i länet, med 93% nöjdhet kopplat till inflytande och tillräckligt med tid.
Resultaten i årets brukarundersökning visar att vårt arbete gör skillnad för dem vi finns till för. Med omtanke och fokus på att möta den enskildes behov har vi nått fina resultat – ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Caroline Eriksson, verksamhetschef för ordinärt boende i Stenungsunds kommun.
En särskild insats från kommunen har varit arbetet för att motverka ensamhet, bland annat genom uppsökande verksamhet. Ett exempel på detta är projekt SEE, som fokuserar på att förebygga ensamhet bland äldre genom ökat stöd och närvaro i deras vardag.
Högst samlade bedömning i länet
Undersökningen visar att Stenungsunds kommuns äldreboenden rankas bland de högsta i hela Västra Götaland. Höga betyg gavs särskilt för att personalen har tid för omsorgstagarna, bemöter dem med respekt och erbjuder möjlighet att påverka tider. Det finns också ett stort förtroende för personalens kunskap och kompetens. Med 94% nöjdhet fick Stenungsunds kommun dessutom den högsta samlade bedömningen i länet vad gäller just inflytande och tillräckligt med tid inom äldreboendena.
Bland förbättringsområdena nämndes äldreboendenas gemensamma utrymmen.
- Trivsamheten i våra gemensamma utrymmen är ett område vi ser som ett förbättringsområde, säger Cecilia Malm, och fortsätter:
- Vi har arbetat mycket med detta, men vi har ännu inte nått dit vi önskar.
Om Projekt SEE
Projekt SEE är en verksamhet som startade 2022 för att motverka ensamhet bland seniorer, bland annat genom arbetssätt som skapar förutsättningar för ett aktivt, självständigt och hälsosamt åldrande.
Fakta om brukarundersökningen inom äldreomsorgen
Brukarundersökningen är en nationell enkätundersökning som genomförs årligen av Socialstyrelsen, där omsorgstagarna själva bedömer hemtjänst och särskilt boende (äldreboenden). Undersökningen är en viktig del av kommunens kvalitetsarbete för att förbättra äldreomsorgen. Samtliga som svarat på brukarundersökningen är 65 år eller äldre.
Sidan uppdaterad: 2025-01-13
Hjälpte informationen på sidan?
Har du en fråga du vill få återkoppling på, kontakta oss istället via vår digitala tjänst Kontakta kommunen Länk till annan webbplats..