Bygga, bo och miljö
Så minskades övergödningen på Stora Höga ridklubb
Leriga hagar som är svåra att mocka är ett stort problem för många hästägare. Dels för miljön när näring läcker ut i sjöar och vattendrag, dels för hästarnas hälsa eftersom de lätt får mugg när de går i för mycket lera.
Stora Höga ridklubb fick stöd av 8+fjordar får att komma till bukt med problemen.
- Hästarna hade lera upp till knäna när det var som värst, säger ridskolechefen Maria Hake.
Det var hösten 2022 som arbetet påbörjades på Stora Höga ridklubb, som själva tog kontakten med kommunen och samarbetsprojektet 8+fjordar, som arbetar med vattenvårdsfrågor inom Stenungsund, Uddevalla, Orust, Tjörn och Kungälv.
- Det är känt att hästhagar bidrar till ett stort läckage av fosfor. Speciellt när det är blött under mildare vintrar. Det blir mycket lera och är svårt att mocka upp hästbajset, utan det trampas ned istället, säger Maria Alm på 8+fjordar, som varit med och gjort liknande arbete för flera andra ridskolor i närområdet tidigare. Bland annat Stenungsunds ridklubb.
- Förutom att hästhagarna blir förstörda är det dåligt för hästarna och bidrar till en tung arbetsbelastning. Det finns flera aspekter i det, säger hon.
Anlade en reningsdamm
På Stora Höga ridklubb finns 25 hästar som bland annat vistats i en beteshage som gränsar till ett biflöde till Anråse å. Den första insatsen som gjordes på gården var att fånga upp allt ytvatten som rann ner mot bäcken. Genom att anlägga en reningsdamm som fungerar som näringsfälla för avrinnande vatten såg man till att spridningen av kväve och fosfor från ridklubben minskade – samtidigt som den största delen av beteshagen räddades från trampskador.
- Det är inte bara leran som är ett problem utan också allt vatten som rinner över gården. Därför har vi sett till att leda om så mycket vatten som möjligt genom olika dräneringar ned till dammen, som också är väldigt grund. Tanken är att hästarna ska gå och beta därnere och att det ska tillföra deras livsmiljö, säger Maria Alm.
Två stycken rasthagar med grus
Därtill har en del av beteshagen delats upp till två stycken rasthagar med grus, som enklare ska kunna mockas.
- Vi är fantastiskt nöjda med resultatet. Man var lite orolig i början när de pratade om göra en damm samt att de skulle gräva upp och forma om ängen som vi har härnere. Men allting ser väldigt naturligt ut. Och dammen är inte alls djup så det är ingen fara för hästarna att gå där, säger Maria Hake.
Arbetet på Stora Höga ridklubb är helt och hållet finansierat genom Länsstyrelsens LOVA-bidrag, som hjälper föreningar och privatpersoner att söka pengar till olika vattenvårdande åtgärder.
Totalt kostade insatserna på Stora Höga ridklubb 780 000 kronor.
- Jag vill uppmana alla som bor inom 8+fjordarområdet och har sådana här problem med hästgårdar med vattendrag i närheten att kontakta oss så hjälper vi till. Vi märker att våra insatser ger väldigt bra resultat, säger Maria Alm.
Sidan uppdaterad: 2024-09-25
Hjälpte informationen på sidan?
Har du en fråga du vill få återkoppling på, kontakta oss istället via vår digitala tjänst Kontakta kommunen Länk till annan webbplats..