Omsorg och hjälp
Ledande arbete med HLR och första hjälpen
Sedan 2019 har sektor socialtjänst tillsammans med Vuxenutbildningen systematiskt arbetat med utbildning inom hjärt- och lungräddning (HLR) och första hjälpen. Stenungsund är en av de kommunerna som ligger i framkant i arbetet. Sara Afzelius arbetar både som HLR-instruktör på vuxenutbildningen och som sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Kungälvs sjukhus. Hon träffar därför många som arbetar inom vård- och omsorgsyrken och ser hur utbildningarna kommit till stor nytta.
Vård- och omsorgspersonalen i Stenungsunds kommun har visat stort engagemang och kompetens när det gäller HLR och första hjälpen, vilket har synts inom flera olika områden. Arbetet har inte bara förbättrat hanteringen av hjärtstopp, utan även gett personalen kunskap om snabbt omhändertagande av personer som exempelvis har brutit höften, har sänkt medvetande eller början till blodförgiftning.
Det är tydligt att många medarbetare i Stenungsunds kommun inte bara har fått den nödvändiga kunskapen utan också aktivt använder den i sitt arbete. När jag ser tillbaka på de senaste åren, ser jag många exempel som visar hur väl personalen följer riktlinjerna och gör allt de kan för att hjälpa. Vår personal räddar liv, och genom att korta insatstiderna ökar vi de drabbades överlevnadschanser, säger Sara.
Utbildningarna, som är framtagna av HLR-rådet, har vidareutvecklats och anpassats utifrån kommunens och verksamheternas specifika behov. Frågeställningar som: "Vad är det våra verksamheter behöver?", "Vilken kunskap krävs?" och "Vad behöver vi fortbilda vår personal i?" har varit centrala i arbetet. Sektor socialtjänst tillsammans med vuxenutbildningen har valt att ha längre HLR-utbildningar som är anpassade till de olika verksamheterna som särskilt boende och LSS.
Något som har varit särskilt framgångsrikt i arbetet med HLR och första hjälpen är samarbetet, där det finns en vilja att inspirera andra kommuner att ta efter. "Det goda samarbetet mellan socialtjänst och vuxenutbildning har varit avgörande för framgången. Ett nära samarbete och engagerade medarbetare har gjort att kommunen kunnat genomföra så mycket på så kort tid.", berättar Sara.
Planen framöver är att arbeta vidare med att implementera bredare arbetssätt inom flera verksamheter.
Fakta om HLR och första hjälpen
- Vuxenutbildningen erbjuder utbildning i HLR och första hjälpen för personal inom ordinärt boende, särskilt boende (SÄBO) och funktionshinder.
- Det är krav på att alla medarbetare inom vård och omsorg måste ha gått en utbildning i HLR och första hjälpen.
- Utbildningarna sker kontinuerligt och verksamheterna anmäler sig själva till utbildningstillfällena.
Sidan uppdaterad: 2024-09-18
Hjälpte informationen på sidan?
Har du en fråga du vill få återkoppling på, kontakta oss istället via vår digitala tjänst Kontakta kommunen Länk till annan webbplats..