Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Bygga, bo och miljö

Lyckat arbete för bekämpningen av jättebalsaminer

Stenungsunds kommun samverkar ihop med Naturskyddsföreningen i ett arbete för att med ideella krafter bekämpa den invasiva växtarten jättebalsamin. Nu har den första insatsen gjorts - som blev lyckosam.

- Vi samlade ihop 35 fulla plastsäckar, berättar Lars Arell på Naturskyddsföreningen.

Bekämpningen av ett stort bestånd jättebalsaminer i Stora Höga i helgen blev lyckosam.

Det var totalt åtta ideella personer som möttes upp i Stora Höga i lördags för att påbörja arbetet med att bekämpa det stora beståndet av jättebalsaminer som brett ut sig utmed Anråse å.

- Vi fick fint väder och alla som var på plats arbetade väldigt bra, det är vi tacksamma för, säger Lars Arell från Naturskyddsföreningen.

Totalt lyckades de få ihop 35 fulla plastsäckar och klarade av den absoluta merparten av området som hade mätts ut på förhand.

- Vi är några stycken som kommer att åka ut en gång till om ett tag för att ta resten, då har det säkert hunnit blomma ut lite mer, säger Lars.

Det här är jättebalsamin

Jättebalsamin är en invasiv främmande växtart. Du får inte plantera den i din trädgård och har som fastighetsägare skyldighet att bekämpa den om den växer på din mark.

Jättebalsaminen kan bli upp till tre meter hög och växer oftast i stora bestånd. Blommorna är cerise, ljusrosa eller ibland vita. Stjälkarna är grova och ofta rödaktiga. Bladen har sågade kanter och vid basen sitter skaftade körtlar. Jättebalsamin kommer ursprungligen från västra Himalaya men introducerades i Sverige som trädgårdsväxt.

Växten sprider sina frön på ett effektivt och kraftfullt sätt genom att frukterna skjuter iväg frön i kaskader som liknar små explosioner. När jättebalsaminen sprider sig utanför en trädgård kan den växa så tätt att den konkurrerar ut de växter som fanns på platsen tidigare.

Så fungerar bekämpningen

Jättebalsamin är en ettårig växt. Det gör att den är enklare att bekämpa genom att till exempel dra upp den med rötterna.

Det är viktigt att jättebalsamin bekämpas vid rätt tidpunkt, då det gäller att motverka att plantorna sätter frö. I Västra Götaland blommar jättebalsamin vanligtvis under juli-september. Det är därför lämpligt att påbörja bekämpning i juni-juli. Samma område bör besökas senare under växtsäsongen och även följande år för att ta bort växter som har grott från frön i marken.

  • Klipp eller slå av plantorna med en lie (eller ett annat redskap) innan växterna börjar blomma.
  • Ryck upp plantorna ur marken med rötterna.
  • Om växten hunnit blomma, se till att ta bort blom- och fröställningarna från området eftersom fröna kan eftermogna.

 

Jättebalsamin är en snabbväxande växt som finns i stora bestånd på många håll i landet och kan sprida sig över långa avstånd.

Jättebalsamin är en snabbväxande växt som finns i stora bestånd på många håll i landet och kan sprida sig över långa avstånd.

Sidan uppdaterad: 2024-07-19

Hjälpte informationen på sidan?


Beskriv vad som är felaktigt eller saknades på sidan
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan Personuppgifter.

Har du en fråga du vill få återkoppling på, kontakta oss istället via vår digitala tjänst Kontakta kommunen Länk till annan webbplats..