Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Kommun och politik

Odla svenska: språkutveckling och hållbarhet i symbios

Det EFS-finansierade hållbarhetsprojektet "Odla svenska" är nu inne på sin tredje månad. Grönsakerna som såddes i april skördas nu för fullt – allt från kålrabbi och sallad till basilika och dill. Även om skörden är stor så är det deltagarnas språkutveckling som är mest anmärkningsvärd.

Från vänster: Frida Jonsson, odlingspedagog, Maja Falkeborn Willner, projektledare för Odla svenska, Mubarak, deltagare, Sandra Tedenby, verksamhetschef, Alei, Saada, Layla och Lucie, deltagare.

Projektet "Odla svenska" riktar sig till personer i behov av språkträning som ett alternativ till SFI (Svenska för invandrare). Under projektets gång ägnar sig deltagarna åt bland annat hållbar odling samtidigt som de praktiserar det svenska språket. Det är kommunens egna verksamheter, såsom caféer inom daglig verksamhet, som sedan tar del av odlingsproduktionen.

Nytt sätt att lära sig svenska

Projektledare Maja Falkeborn Willner förklarar hur projektet fungerar som ett nytt sätt att lära sig språk.

– Det är egentligen en slump att ingen av deltagarna har samma modersmål, men det har visat sig vara väldigt bra för då blir deras gemensamma språk svenska och det blir enda sättet att kommunicera med varandra, säger hon.

Lucie, en av deltagarna som ursprungligen kommer från Kongo, har tidigare studerat svenska i två år på SFI. Hon började i "Odla svenska" i april i år och berättar att hon nu får större möjligheter att både öva och prata svenska än hon fått tidigare.

Att deltagarna utvecklar sina svenska språkkunskaper är det primära i projektet, betonar Sandra Tedenby, verksamhetschef för kompetens och utveckling i Stenungsunds kommun.

– Det är härligt att se hur deltagarna inte bara odlar grönsaker utan också bygger sina svenska språkkunskaper. Det här projektet är samverkan på riktigt, säger hon.

Skörden används av kommunens verksamheter

Efter fikastunden varje måndag är det dags att skörda. Deltagarna tar varsin plastback och sekatör och beger sig ut till odlingarna. Tillsammans hjälps de åt med att rulla av skyddsduken, skörda grönsakerna och lägga dem i plastbackar. Sedan rensas och sköljs skörden så att de är redo att användas direkt vid leverans. Innan grönsakerna hämtas väger deltagarna dem noggrant och dokumenterar det i tillhörande anteckningsblock. Detta är också en del av projektet: att deltagarna ska lära sig måttenheter och att kunna skriva på svenska.

– Detta projekt visar också på hur man kan utveckla sina språkkunskaper i svenska samtidigt som man tar tillvara på individernas kunskaper inom odling och bidrar till den gröna omställningen, säger Maja Falkeborn Willner.

Odla svenska

  • ”Odla svenska” är ett två-årigt projekt och med målet att skapa en praktisk språkutvecklande insats som alternativ för SFI-undervisningen samtidigt som det bidrar till kommunens arbete med den cirkulära omställningen.
  • Aktiviteterna består av odling av grönsaker och hållbar sömnad med överblivet tyg från återvinningscentraler.
  • Projektet finansieras av Europeiska Socialfonden och är en del av Stenungsunds kommuns Vision 2035 som knyter an till ekonomisk, ekologisk och social hållbar utveckling
  • Kommunens arbetsmarknadsenhet driver projektet tillsammans med vuxenutbildningen och individ- och familjeomsorgen. Övriga samverkanspartners är Avfallsenheten, daglig verksamhet och Tallåsens äldreboende.
  • Egnahemsfabriken på Tjörn, Billströmska folkhögskolan på Tjörn samt Göteborgsregionens projekt ”Resurssmart kommun” är med som samverkanspartners.
EU

Sidan uppdaterad: 2024-07-02