Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Uppleva och göra

Franco Costas verk visas i konsthallen

Nu presenterar Stenungsunds Konsthall den första stora enskilda utställningen av Franco Costas verk sedan hans död 2015. Utställningen börjar med vernissage den 6 juni och pågår fram till den 17 augusti.

Stenungsunds Konsthall är stolta över att kunna presentera en unik och efterlängtad utställning av den italienske konstnären Franco Costas verk. "Franco Costa – Ready to tack / Redo att slå" blir den första stora retrospektiven av Costas verk i Sverige sedan hans bortgång 2015. Utställningen öppnar den 6 juni och pågår till den 17 augusti 2024.

Costa, född i Rom 1934, var en multitalangfull konstnär som under sin karriär skapade en stilbildande konstform av målningar, skulpturer, grafik och textildesign. Han var en nära vän till Pablo Picasso och Henri Matisse, och hans verk präglas av en stark känsla för färg, form och rörelse.

En unik möjlighet att uppleva en mästares verk

Förutom sin konstnärliga gärning var Costa också officiell målare för Americas Cup, den mest prestigefyllda kappseglingstävlingen i världen. Han skapade ikoniska bilder av tävlingen, och hans verk har visats i museer och gallerier över hela världen.

Utställningen i Stenungsunds Konsthall kommer att visa ett brett spektrum av Costas verk, från hans tidiga abstrakta målningar till hans senare figurativa verk. Den kommer också att belysa hans passion för segling och hans engagemang i Americas Cup.

Lokal förankring

Stenungsund har med sin starka seglarkultur bidragit med både tävlande lag och båtar till tävlanden i Americas Cup. Costa besökte Stenungsund under åren som officiell målare för arrangemanget. Utställningen som är ett resultat av ett nära samarbete mellan Stenungsunds Konsthall och Costas familj gräver också djupare i historier från Stenungsundsborna som minns eller var med i bygget av segelbåtarna eller själva tävlade, samt Costas besök och hans tid i Stenungsund.

Vernissagen pågår mellan klockan 13:00 och 17:00 torsdagen den 6 juni. Franco Costas fru Jose Pauline Beemsterboer och seglaren Johnny Berntsson är invigningstalare.

 

Sidan uppdaterad: 2024-06-03

Hjälpte informationen på sidan?


Beskriv vad som felaktigt eller saknades

Ange din e-postadress om du vill ha återkoppling
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan offentlighetsprincipen.