Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Bygga, bo och miljö

Hallernaskolan 7–9 vinnare av byggnadspriset 2023

Prisutdelningen av förra årets byggnadspris ägde rum på onsdagen förra veckan och vi gratulerar Hallernaskolan 7–9 samt arkitekterna Ann Dalberg och Lina Bergholtz, D OFFICE arkitekter.

Vinnarna Mattias Berntsson, rektor för Hallernaskolan och Lina Bergholz, arkitekt på D OFFICE arkitekter tillsammans med Morgan Andersson (S), ordförande i tekniska myndighetsnämnden.
Fotograf: Annie Frid, Stenungsunds kommun.

Ann Dalberg och Lina Bergholtz från D OFFICE är arkitekterna i projektet och vi har fått intervjua dem tillsammans med Hallernaskolans rektor, Mattias Berntsson och fastighetschef Benny Ankargren.

Stort grattis till er Ann och Lina, hur känns det att ni vunnit kommunens Byggnadspris?

– Tack det känns helt fantastiskt! Det är så kul att byggnadspriset delas ut till en skola, en byggnad som många får möjlighet att nyttja och uppskatta.

Vad är viktigast att tänka på när det kommer till arkitekturen av en skola? Hur har processen sett ut?

– Inledningsvis samlar vi ihop idéer och visioner där verksamheterna också fått vara med och vara aktiva i processen. Det har varit ett gott samarbete som har resulterat i att verksamheterna fått en skola som är anpassad som fungerar för just dem. Det har funnits en lyhördhet och bra diskussioner under projektets gång. Sen så handlar det väldigt mycket om att ta till sig, sortera, visualisera och omvandla verksamhetens önskemål till reella lösningar.

Som arkitekter, är det något ni är särskilt nöjda med?

– Det är självklart många delar av byggnaden som vi är supernöjda med. Något som vi är speciellt glada för är den ovala aulan som blivit en ikon i byggnaden och en knutpunkt i skolan. Idéen kom tidigt i projektet och medförde vissa byggtekniska utmaningar men nu när den är på plats så är vi många som är väldigt stolta över resultatet. Något vi också är väldigt nöjda med är den invändiga gestaltningen av de öppna, allmänna ytorna med akustikpanelen som följer med som en röd tråd genom hela skolan. Den höjer kvalitetskänslan och skapar en härlig, djup och inbjudande miljö.

Vad har varit den största utmaningen med projektet kopplat till arkitekturen?

– Med relativt enkla medel har vi kunnat skapa en skola med en gedigen känsla av kvalitet utan att det ska behöva vara särskilt kostsamt. Vi är väldigt glada att visionen höll hela vägen och att kommunen vågade satsa och bygga en skola att vara stolt över en lång tid framöver.

Interiörbild, Hallernaskolan 7-9

Interiörbild, Hallernaskolan 7-9.

Hallernaskolan

Hallernaskolan 7-9, exteriört.

Grattis också till er Mattias och Benny! Vad är era tankar och känslor kring att Hallernaskolan 7 - 9 årets byggnadspris?

– Tusen tack! Det är oerhört ärofyllt att få vunnit byggnadspriset 2023. Som rektor känner jag stolthet i att få driva en skola som är modern i utformandet av lokaler och som strävar efter att få skolans utformning att få eleverna att känna trygghet, trivsel och upplevelse av fina lärmiljöer, såväl inomhus som utomhus, berättar Mattias Berntsson, Hallernaskolans rektor.

– Det är alltid roligt att få uppskattning för något som vi på Fastighet med lokalresursplanerare och projektledare varit med och initierat, format och drivit, fortsätter Benny Ankargren, fastighetschef i Stenungsunds kommun.

Hur har personalen och eleverna reagerat på vinsten?

– Personalen på skolan känner också en stolthet över priset och att få arbeta på vår fina skola. Det väckte också stor nyfikenhet och stolthet hos våra elever.

Vilken betydelse har byggnadspriset för skolan, Benny?

– Förhoppningsvis kan byggnadspriset skapa ytterligare stolthet över skolan och medföra att man är rädd om byggnaden.

Finns det något som ni särskilt uppskattar med byggnaden?

– Det är fina inspirerande miljöer i form av färg- och ljussättning och byggnaden motsvarar verksamhetens behov bestående av bra ljusinsläpp och ljudklassning. Dessutom är den energieffektiv. Skolan är rymlig och det finns plats för elever att umgås och studera över hela skolan, såväl i större som mindre sammanhang. Vi har lyckats skapa en miljö där elever och personal är nära tillsammans, vilket skapar trygghet för våra elever och goda förutsättningar för att utvecklas tillsammans ännu mer.

Tekniska myndighetsnämnden utsåg vinnarna med följande motivering:

"Hallernaskolan 7–9 ligger naturskönt bland bevarade höga tallar i närheten av bostadsområden i Stenungsund. Med ett ökande antal invånare i kommunen möts nu behovet av en ny högstadieskola, vilken tillsammans med befintlig skola F-6, ger en samlad knutpunkt för utbildning.

Skolans utformning håller fokus på elevernas trygghet och lärande. Personal- och lärarutrymmen är strategiskt placerade och utemiljöerna välplanerade och omhändertagna med promenadstigar och utomhusklassrum.

Hallernaskolans material- och färgval är genomtänkta och har en tydlig koppling till det vi hittar ute i naturen. Lokalernas utformning bidrar på ett omsorgsfullt vis till möjligheterna att knyta sociala kontakter.

Skolan har ett mjukt och lekfullt formspråk som erbjuder både elever och personal en inspirerande miljö. Med sina kvalitativa materialval och med naturen ständigt närvarande genom de stora fönsterpartierna, är denna byggnad en given pristagare av byggnadspriset 2023."

Sidan uppdaterad: 2024-06-10

Hjälpte informationen på sidan?


Beskriv vad som felaktigt eller saknades

Ange din e-postadress om du vill ha återkoppling
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan offentlighetsprincipen.