Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Länk till startsida för Nösnäsgymnasiet

VVS- och fastighets­programmet, lärlingsform

Nösnäsgymnasiet är en av de gymnasieskolorna i Göteborgsregionen som haft lärlingsutbildning längst. Vi samarbetar med branscher och fackföreningar för att kunna erbjuda en attraktiv utbildning, du får även de certifikat och intyg som behövs för ditt framtida yrke. Vissa saker lär du dig bättre utanför klassrummet.

VVS-montörer är ett attraktivt yrke på arbetsmarknaden. Du får lösa problem och hitta smarta lösningar. Hantverket har utvecklats med nya material samt ny teknik, exempelvis avancerade värmepumpar och pannor.

VVS- och fastighetsprogrammet ger dig de kunskaper som krävs för att som VVS-montör montera de rör och system som krävs för att vi ska få ett trivsamt inomhusklimat. Att dra rör, montera tvättställ och element, installera pannor och varmvattenberedare är några av de arbetsuppgifter en VVS-montör utför. Du får lösa problem och hitta smarta lösningar. Du får en eftertraktad utbildning med många möjligheter att fortsätta utvecklas inom yrket.

Yrket är inte bara självständigt, det är också väldigt varierande – något som dom allra flesta föredrar. Att göra exakt samma arbetsuppgifter dag ut och dag in kan vem som helst tröttna på men som rörmokare behöver man inte oroa sig för detta. Utbildningen ger en bred kompetens och man arbetar i allra högsta grad med olika typer av problemlösningar.

Idag är rörmokaryrket betydligt mer tekniskt än vad det varit innan, tack vare att många system moderniserats på olika vis. Man arbetar alltså delvis med teknik och delvis med hantverk i form av att dra ledningar och rör. Installationer förekommer också och det kan vara alltifrån en toalett till en varmvattenberedare.

Det finns alltså många goda anledningar att satsa på det här yrket – inte minst för att det är lätt att få jobb efter avslutad utbildning. Bra lön och varierande dagar är också två starka argument och känner man sig lockad finns ingen anledning att tveka.

Arbetsplatsförlagt lärande

Tre dagar i veckan gör du som lärling dina yrkeskurser praktiskt på en arbetsplats, så kallat arbetsplatsförlagt lärande, APL. Din handledare och yrkeslärare ger dig stöd och planerar ditt arbete tillsammans med dig. Två dagar läser du på skolan
tillsammans med andra lärlingar. Om du vill kan du läsa kurser som ger dig behörighet till vidare studier.

 

Poängplan

Gymnasiegemensamma ämnen

900 p

Engelska Nivå 1
Engelska Nivå 2
Historia Nivå 1a1
Idrott och hälsa Nivå 1
Matematik Nivå 1a
Naturkunskap Nivå 1a1
Religionskunskap Nivå 1
Samhällskunskap Nivå 1a1
Svenska Nivå 1/Svenska som andraspråk Nivå 1
Svenska Nivå 2/Svenska som andraspråk Nivå 2
Svenska Nivå 3/Svenska som andraspråk Nivå 3

100 p

100 p

50 p

100 p

100 p

50 p

50 p

50 p

100 p

100 p

100 p

Programgemensamma ämnen

400 p

Installationsteknik Nivå 1

VVS och fastighet Nivå 1

VVS och fastighet Nivå 2

100 p

100 p

200 p

Inriktning VVS

300 p

VVS- teknik Nivå 1

VVS- teknik Nivå 2

100 p

200 p

Programfördjupning

900 p



Individuellt val

200 p

Individuellt val

Individuellt val

100 p

100 p

Gymnasiearbete

100 p

Gymnasiearbete

100 p

 

Poängplanen är under bearbetning inför GY25


 

Efter gymnasiet

Detta är en yrkesförberedande utbildning som gör dig rustad för praktiskt arbete inom ditt valda område. Genom arbetsplatsförlagt lärande kommer du ha goda chanser till jobb direkt efter gymnasiet.

Källa för statistiken är Skolverket samt SCB och den har sammanställts av Ednia.

Sidan uppdaterad: 2024-12-20

Hjälpte informationen på sidan?


Beskriv vad som är felaktigt eller saknades på sidan
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan Personuppgifter.

Har du en fråga du vill få återkoppling på, kontakta oss istället via vår digitala tjänst Kontakta kommunen Länk till annan webbplats..