Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Länk till startsida för Nösnäsgymnasiet

Bygg- och anlägg­nings­­­prog­ram­met

Här lär du dig hela kedjan från planering till färdig byggnad. Programmet ger dig en allsidig utbildning som leder till yrken inom trä, betong och mureri.


Var med och bygg världen

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram som ger dig kunskaper inom husbyggnation med yrkesutgångarna träarbetare, betongarbetare eller murare. Under det första året får du prova olika moment som ger dig en förståelse för helheten inom byggsektorn. Genom stationsövningar jobbar du både individuellt och i grupp för att utveckla dina praktiska och teoretiska färdigheter inom yrket.

Inriktningen på programmet är husbyggnad. Under år 2 och 3 fördjupar du dina kunskaper inom inriktningen. Du väljer då mellan trä, betong eller mur- och putsverk.

Inriktning husbyggnad

Inriktningen Husbyggnad är för dig som vill arbeta med nybyggnation, om- och tillbyggnad. Vi samarbetar med företag på orten, vilket leder till bra kontakter för APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Du arbetar mycket med problemlösning där dina händer är en viktig del. Genom hela din utbildning kommer du få prova på vanligt förekommande arbeten inom byggbranschen såväl individuellt som i grupp. Hela tiden arbetar vi för att tillgodose såväl Skolverkets krav på vår utbildning samt byggbranschens förväntningar på dig som blivande anställd.

Du kommer arbeta både inomhus och utomhus med nybyggnation, om- och tillbyggnad.

Du kan efter avslutad utbildning bli anställd och då ingå i ett arbetslag. Det är även många av våra före detta elever som senare väljer att starta eget företag. Efter utbildningen finns det också stora möjligheter att gå vidare i sitt yrkesval mot andra specialyrken inom branschen som tex isolering, glas, kakel mm.

Arbetsplatsförlagt lärande

Arbetsbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår som en del i utbildningen i år 2 och 3 för att prova på arbetslivet och få erfarenheter samt skapa sig kontakter. Du har möjlighet att uppnå grundläggande högskolebehörighet för att studera vidare till t.ex. platschef, ingenjör, arkitekt m.m.

Jobb efter studenten

Med en examen från Bygg- och anläggnings-programmet inleder du din yrkeskarriär. Ofta på det företag där du praktiserat. Att arbeta som byggnads-arbetare är ett omväxlande yrke. Eftersom vi ger dig hjälp att ta körkort blir du snabbt attraktiv för företagen.

 

Poängplan

Gymnasiegemensamma ämnen

900 p

Engelska Nivå 1
Engelska Nivå 2
Historia Nivå 1a1
Idrott och hälsa Nivå 1
Matematik Nivå 1a
Naturkunskap Nivå 1a1
Religionskunskap Nivå 1
Samhällskunskap Nivå 1a1
Svenska Nivå 1/Svenska som andraspråk Nivå 1
Svenska Nivå 2/Svenska som andraspråk Nivå 2
Svenska Nivå 3/Svenska som andraspråk Nivå 3

100 p

100 p

50 p

100 p

100 p

50 p

50 p

50 p

100 p

100 p

100 p

Programgemensamma ämnen

400 p

Bygg och anläggning Nivå 1

Bygg och anläggning Nivå 2

200 p

200 p

Individuellt val

200 p

Individuellt val

Individuellt val

100 p

100 p

Gymnasiearbete

100 p

Gymnasiearbete

100 p

 

Poängplanen är under bearbetning inför GY25


 

Efter gymnasiet

Efter examen är du attraktiv på arbetsmarknaden. Stora delar av utbildningen sker på företag i form av arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det innebär att delar av din lärlingstid är avverkad redan under utbildningen och du har en kortare väg till färdig yrkesarbetare. Den som valt högskoleförberedande kurser har även möjlighet att läsa vidare till exempelvis
arbetsledare, byggingenjör och arkitekt

Sidan uppdaterad: 2024-10-25

Hjälpte informationen på sidan?


Beskriv vad som är felaktigt eller saknades på sidan
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan Personuppgifter.

Har du en fråga du vill få återkoppling på, kontakta oss istället via vår digitala tjänst Kontakta kommunen Länk till annan webbplats..