Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Länk till startsida för Nösnäsgymnasiet

Vanliga frågor inför gymnasie­val

Här listar vi några vanliga frågor vi brukar få inför att du som högstadieelev ska ansöka till gymnasiet.

Vem kan söka till gymnasiet?

För att bli antagen till ett nationellt program måste du uppfylla vissa krav. Du måste vara högst 19 år det år du ansöker och du får inte redan ha avslutat en gymnasieutbildning.

Yrkesprogram

För yrkesprogrammen krävs det att du har åtminstone betyget E i svenska eller svenska som andra språk, engelska och matematik samt ytterligare fem ämnen. Det krävs totalt åtta.

Högskoleförberedande program

För de högskoleförberedande programmen krävs det åtminstone betyget E i svenska eller svenska som andra språk, engelska och matematik samt ytterligare nio ämnen, Det krävs totalt tolv.

Ekonomiska- och samhällsvetenskapliga program

För det ekonomiska- och samhällsvetenskapliga programmet måste fyra av de nio ämnena vara geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap.

Naturvetenskapliga- och tekniska program

För det naturvetenskapliga- och tekniska programmet måste tre av de nio ämnena vara biologi, fysik och kemi.

Annat modersmål?

Elever med ett annat modersmål kan få dispens från kravet i engelska om det bedöms att de klarar av den sökta utbildningen.

Vad händer om jag inte är behörig?

Om du inte uppfyller behörighetskraven för ett nationellt program finns det introduktionsprogram tillgängliga med olika alternativ. Dessa program ger dig möjligheten att förbereda dig inför studier på ett nationellt program.

Kommer alla in?

De flesta blir antagna till sitt förstahandsval, men om det finns fler sökande än platser uppstår konkurrens. I sådana fall är det ditt vårterminsbetyg eller poäng från årskurs 9 som avgör om du blir antagen eller inte.

För att öka dina chanser att bli antagen bör du ha flera val. Om du blir antagen till ett av dina lägre val, det vill säga andra eller tredje exempelvis, kommer du automatiskt att vara kvar som reserv för dina högre val. Reservantagningen pågår fram till början av september.

Hur gör jag om jag vill plugga vidare efter gymnasiet?

Om du är klar med gymnasiet och har fått grundläggande behörighet kan du välja att läsa vidare på högskolan.

Vad som gäller för ansökan till vidare studier gällande grundläggande behörighet, meritpoäng och urvalsgrupper kan du läsa om på antagning.se eller studera.nu.

Läs mer om vad som gäller på studera.nu Länk till annan webbplats.

Läs mer om vad som gäller på antagning.se Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad: 2024-03-27

Hjälpte informationen på sidan?


Beskriv vad som felaktigt eller saknades

Ange din e-postadress om du vill ha återkoppling
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan offentlighetsprincipen.