Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Länk till startsida för Nösnäsgymnasiet

Hjälp - vad ska jag välja?

Studie- och yrkesvägledarna ger svar på de vanligaste frågorna, som hjälper dig med hur du kan tänka inför ditt val av gymnasieskola och program.

Det viktigaste är att fundera över dina intresseområden, förmågor och egenskaper och sedan välja efter det.

Fundera kring vad du är bra på, om du är praktisk eller teoretiskt lagd? Hur mycket tid vill du lägga på studierna, även efter skoltid?

Samla mycket information och jämför dina alternativ, skugga programmen och prata med din Studie- och yrkesvägledare.

Nej, men det är en vanlig fördom. Det handlar snarare om att om du väljer ett program som du är intresserad av och bra på så upplevs studierna roligare och därmed också enklare.

Detta leder också ofta till högre betyg, vilket i slutändan också har betydelse om du vill studera vidare.

På yrkesprogrammen har man dessutom delar av sin studietid som Arbetsplatsförlagt lärande vilket innebär att man lär sig ute på en arbetsplats.

Nej, men det är en del av din framtid och hjälper dig att öppna upp olika dörrar framåt, både inom yrkeslivet och utbildningsmöjligheter.

Sveriges skolsystem är bra på så vis att man alltid kan läsa till kurser som saknas från gymnasiet om man ändrar riktning och mål med tiden.

Det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta byter yrkes- och utbildningsväg flera gånger i livet och att valet inte är livsavgörande.

Det beror på om det finns platser kvar på det program du vill byta till när skolan har startat, men du ska inte räkna med att det går.

Det är därför det är så viktigt att man gör ett genomtänkt val redan från början. Det är vanligt att det i början känns nytt och det kan ta tid innan allt faller på plats.

Känns det fel en längre tid kan du alltid söka till ett annat program till nästa år.

Tänk igenom vad som är viktigt för dig för att trivas i skolan och vad du undrar kring de program du är intresserad av.

Hur kan ett schema se ut? Hur är studietempot och hur mycket läxor är det? Hur stora är klasserna på programmen? Vilka kurser erbjuder programmet som programfördjupning? Vad innebär de olika inriktningarna?

Du kan aldrig få för mycket information.

Fem tips för att välja rätt program och skola

  1. Besök skolan. Gå på öppet hus, skugga program och prata med lärare och elever.
  2. Är du teoretiskt eller praktiskt lagd? Vilka ämnen i skolan tycker du bäst om idag? Slöjd eller fysik? Din motivation och dina betyg kommer bli bättre om du pluggar ämnen du redan gillar.
  3. Du bestämmer. Det är din framtid, gör inte ett val utifrån vad dina kompisar väljer eller vad dina föräldrar tycker. Du vet mest och bäst om dig själv.
  4. Testa resvägen. I tre år kommer du att behöva åka till skolan – testa och se hur det känns och hur lång tid det tar att åka från ditt hem till skolan. Kan du åka själv eller måste du få skjuts? Välj det som känns enklast för dig.
  5. Tro på dig själv. Om du är intresserad av ämnena, eller har en dröm du vill följa så kommer du att klara det. Skolans mål är att du ska lyckas och Nösnäsgymnasiet kommer göra allt för att du ska nå dina mål.

Sidan uppdaterad: 2024-07-03