Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Kulturhuset Fregatten

Hela Stenungsund Läser

Med den läsfrämjande satsningen Hela Stenungsund Läser vill biblioteket uppmuntra alla vuxna att sprida glädjen och nyttan av att läsa tillsammans. Bli en läsfrämjare du också.

Som förälder är du avgörande för ditt barns intresse för läsning. Visste du om att en 17-åring som fått lyssna på högläsning och sedan fortsatt att läsa själv har ett ordförråd på 50 000 ord, medan en 17-åring som inte blivit erbjuden läsning under sin uppväxt kan 17 000 ord? Böcker ger barn förståelse för andras känslor och gör deras värld större. Och det är aldrig för sent att börja läsa.

Så hjälper du ditt barn att bli intresserad av att läsa

  • Hjälp till att skaffa ett lånekort på biblioteket. Här finns cirka 100 000 böcker, så fråga oss som jobbar så hjälper vi er att hitta rätt.
  • Uppmuntra ditt barn till att låna och läsa många olika böcker.
  • Läs högt, även när ditt barn kan läsa själv.
  • Skapa tid och utrymme för läsning varje dag.
  • Prata med ditt barn om böcker och vad ni läser.
  • Hjälp till att hitta nya böcker och serier.
  • Var en läsande förebild! Många studier visar att du som förälder eller annan vuxen förebild är den som allra mest påverkar om ditt barn vill läsa.

Varför läsa?

Läsning förbättrar språkutvecklingen, ökar koncentrationen och stärker relationen mellan barn och vuxen. Studier visar att högläsning är avgörande för barns språkutveckling. Dessutom främjar läsning folkhälsan, ökar allmänbildningen och ger bättre hjärnhälsa.

Vad är en läsande förebild?

Det betyder att du aktivt visar och uppmuntrar ett positivt förhållande till läsning, vilket kan inspirera och motivera andra att läsa mer. Det kan ha en särskilt stark inverkan på barn och ungdomar, men är också relevant i vuxenlivet. Så lägg dig i soffan med tidningen, sätt dig i fåtöljen med en bok, läs vid läggdags, på tåget, på utflykten eller på en bänk ute i solen.

Men lika viktigt som det är att läsa mycket själv, behöver du som en läsande förebild också inspirera och underlätta för andra att upptäcka och uppskatta läsning. Det innebär att skapa en positiv och stödjande miljö där läsning ses som en värdefull och givande aktivitet.

Vilka aktiviteter görs på biblioteket?

  • Biblioteket bedriver löpande läsfrämjande arbete både på biblioteket och i uppsökande verksamhet på bland annat BVC, förskolor och föräldramöten.
  • Alla förskoleklasser bjuds in till biblioteksbesök.
  • Årskurs 4 deltar i ”Den stora Läsutmaningen” som går ut på att alla klasser från september till december ska samla ihop så många minuters läsning som möjligt. Priset till den vinnande klassen är en resa till Astrid Lindgrens Värld.

Kom till biblioteket och bli en läsambassadör. Hjälp oss att sprida glädjen och nyttan av att läsa.

Sidan uppdaterad: 2024-06-18