Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Livsmedel och matförgiftning

Matbutiker, kaféer och restauranger hanterar livsmedel dagligen. Vi kontrollerar att livsmedelsföretag och våra egna kök följer regler för livsmedelshantering. På den här sidan kan du anmäla om du misstänker att du har blivit matförgiftad eller har klagomål på en livsmedelsverksamhet.

Vad du äter och dricker påverkar din hälsa. Fräscha råvaror och korrekt hantering är speciellt viktigt. Alla som hanterar livsmedel har ett ansvar för människors hälsa. Allt vi äter och dricker ska hanteras på rätt sätt så att vi inte blir sjuka av det. Vår verksamhet Bygg, Miljö kontrollerar restauranger, gatukök och andra livsmedelsföretag i kommunen för att säkra kvaliteten på våra livsmedel.

Matförgiftning?

Matförgiftningar beror på att du ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber. Du kan bli matförgiftad både av mat från en restaurang och mat som du tillagat själv. Hur lång tid det tar innan du blir sjuk kan variera allt från en halvtimme till flera veckor. Kontakta läkare om dina besvär är allvarliga eller inte går över.

Matförgiftning, Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Anmäl till oss om du misstänker att du blivit matförgiftad

Anmäl så snart som möjligt till oss om du misstänker att du blivit sjuk på grund av mat du har ätit. Då kan vi försöka se till att inte fler drabbas.

Du kan välja att vara anonym när du gör en anmälan men det är till god hjälp om du lämnar ditt namn.

Anmäl misstänkt matförgiftning

Hygien hemma

För att undvika att bli matförgiftad hemma bör du till exempel:

  • tvätta händerna ofta i samband med matlagning och toalettbesök
  • diska skärbrädor och redskap ordentligt
  • hålla rent
  • skilja på råvaror och färdiglagad mat
  • ha kallt i kylskåpet (inte över 8°C).

Har du eller vill starta en restaurang eller livsmedels­företag?

Information till dig som företagare om livsmedel

Sidan uppdaterad: 2024-06-25