Livsmedel och matförgiftning
Matbutiker, kaféer och restauranger hanterar livsmedel dagligen. Vi kontrollerar att livsmedelsföretag och våra egna kök följer regler för livsmedelshantering. På den här sidan kan du anmäla om du misstänker att du har blivit matförgiftad eller har klagomål på en livsmedelsverksamhet.
Vad du äter och dricker påverkar din hälsa. Fräscha råvaror och korrekt hantering är speciellt viktigt. Alla som hanterar livsmedel har ett ansvar för människors hälsa. Allt vi äter och dricker ska hanteras på rätt sätt så att vi inte blir sjuka av det. Verksamhet Bygg Miljö kontrollerar restauranger, gatukök och andra livsmedelsföretag i kommunen för att säkra kvaliteten på våra livsmedel.
Matförgiftning
Matförgiftningar beror på att du ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber. Du kan bli matförgiftad både av mat från en restaurang och mat som du tillagat själv. Hur lång tid det tar innan du blir sjuk kan variera allt från en halvtimme till flera veckor. Kontakta läkare om dina besvär är allvarliga eller inte går över.
Matförgiftning, Livsmedelsverkets webbplats
Anmäl till oss om du misstänker att du blivit matförgiftad
Anmäl så snart som möjligt till oss om du misstänker att du blivit sjuk på grund av mat du har ätit. Då kan vi försöka se till att inte fler drabbas.
Du kan välja att vara anonym när du gör en anmälan men det är till god hjälp om du lämnar kontaktuppgifter till dig.
Allergisk reaktion
De företag som hanterar livsmedel är skyldiga att kunna informera om produktens innehåll. Köper du mat i butik så måste den vara märkt med en etikett som visar produktens innehåll. Besöker du en restaurang eller ett café så måste personalen kunna informera om maträttens innehåll om besökaren efterfrågar denna information.
Om du skulle få en allergisk reaktion på mat som du ätit på restaurang eller köpt i butik är det viktigt att du anmäler detta så snabbt som möjligt för att förhindra att fler personer riskerar att få en allergisk reaktion.
Du kan välja att vara anonym när du gör en anmälan men det är till god hjälp om du lämnar kontaktuppgifter till dig.
Hygien hemma
För att undvika att bli matförgiftad hemma bör du till exempel:
- tvätta händerna ofta i samband med matlagning och toalettbesök
- diska skärbrädor och redskap ordentligt
- hålla rent
- skilja på råvaror och färdiglagad mat
- ha kallt i kylskåpet (inte över 8°C).
Har du eller vill du starta en restaurang eller livsmedelsföretag?
Sidan uppdaterad: 2025-04-09
Hjälpte informationen på sidan?
Har du en fråga du vill få återkoppling på, kontakta oss istället via vår digitala tjänst Kontakta kommunen.