Solceller
Med solceller producerar du din egen el och blir mindre beroende av köpt el, samtidigt som du bidrar till en fosilfri elproduktion och ett mer hållbart energisystem. Överskott som du producerar säljer du enkelt vidare till ditt elbolag.
Varje år träffas svenska tak med ungefär 800-1 000 kWh/m² av solens strålar. En vanlig villa tar därför emot ungefär fem gånger mer energi från solen än vad den gör av med på ett år.
Energimyndighetens solelportal
Energimyndigheten har lanserat en webbportal om solel där du kan hitta saklig och oberoende information om solcellsanläggningar, från planeringsfasen inför en installation till avveckling av en anläggning.
Energimyndighetens solelportal Länk till annan webbplats.
Solcellsstöd
Du kan få ett grönt avdrag eller skattereduktion på grön teknik när du installerar solceller.
Stöd som du kan få vid investering Länk till annan webbplats.
Bygglov för solceller?
Innan du genomför en solcellsinstallation är det viktigt att ta reda på om installationen kräver bygglov eller en anmälan till oss. Kontakta gärna vår verksamhet Bygg, Miljö.
Solceller, solpaneler och solfångare
Om bygglov eller anmälan krävs får du inte påbörja installationen innan du har fått ett startbesked.
Solfångare och solcellspaneler - Boverket Länk till annan webbplats.
Passar mitt villatak för solceller?
En vanligt missuppfattning är att många tror att taket måste ligga i perfekt söderläge. Det stämmer inte. Öst och väst går också utmärkt och ger till och med en bättre matchning mot konsumtionen, eftersom hushållen ofta använder mest el på för- och eftermiddagen. Det viktiga är att taket inte skuggas för mycket.
Vill du veta mer?
Är du intresserad av att veta mer om solel är du välkommen att höra av dig till vår energi-och klimatrådgivare.
Sidan uppdaterad: 2024-03-21
Hjälpte informationen på sidan?
Har du en fråga du vill få återkoppling på, kontakta oss istället via vår digitala tjänst Kontakta kommunen Länk till annan webbplats..