Radon
Radon är en radioaktiv gas som kan komma från marken, byggnadsmaterial eller hushållsvattnet. Om det är höga radonhalter i till exempel en bostad eller en offentlig lokal kan det vara skadligt för hälsan.
Varför kan radon vara farligt?
Höga halter innebär ingen akut risk, men om du utsätts för radongas under en längre tid ökar risken att utveckla lungcancer, särskilt om du är eller varit rökare.
Hur vet jag om det finns radon?
Att mäta är det enda sättet att ta reda på om det finns radon. För att mäta radon använder du en mätdosa. Det finns flera företag du kan anlita för att beställa dosor och de laboratorier som är ackrediterade finns registrerade hos Swedac.
Swedac ackrediteringsregister Länk till annan webbplats.
Bor du i en lägenhet och undrar över radon och eventuella mätningar ska du vända dig till din hyresvärd eller bostadsrättsförening.
Mäta radon
Du som bor i villa bör göra en radonmätning med jämna mellanrum. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att du mäter om:
- ingen mätning har gjorts i huset förut eller om den senaste mätningen är mer än tio år gammal
- om du utfört byggnadsåtgärder som har ändrat ventilationen, uppvärmningssystemet, vatten eller att vissa har arbeten gjorts i bottenplattan eller källaren.
När ska jag mäta radon?
Mätningen behöver ske under 2-3 månader någon gång mellan oktober och april. Riktvärdet för radon i inomhusluften är 200 Bq/ m3.
Ska du köpa hus och inte har tid att vänta kan du göra en kortare mätning under 2-10 dagar. En sådan mätning ger bara ett ungefärligt radonvärde.
Hur löser jag problem med radon?
För att kunna lösa problemet med höga halter måste du först ta reda på var radonet kommer ifrån.
Radon kan komma från tre olika källor:
- marken runt och under en byggnad
- byggnadsmaterial
- dricksvattnet.
När du vet var det kommer ifrån behöver du vända dig till en privat aktör som sanerar radon på olika sätt.
Sidan uppdaterad: 2024-01-12
Hjälpte informationen på sidan?
Har du en fråga du vill få återkoppling på, kontakta oss istället via vår digitala tjänst Kontakta kommunen Länk till annan webbplats..