Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Textilinsamling

Släng inte dina kläder och textilier i onödan – återanvänd, laga, skänk eller lämna på en återvinningsstation eller återvinningscentral. Här kan du läsa om klädindustrins påverkan på miljö och klimat och få information om vår insamling av kläd- och textilavfall.

Du kan lämna textilier på flera ställen

  • Du kan lämna textil för insamling på våra återvinningscentraler. Textilerna som du lämnar återanvänds eller återvinns. Det som går att återanvända tar biståndsorganisationer hand om. De textiler som inte kan återanvändas går till återvinning.
  • Torra och rena kläder kan du också lämna i en behållare för klädinsamling på våra återvinningsstationer.

Förutom kläder kan du också lämna in skor, väskor, övriga accessoarer och återbrukbar hemtextil som exempelvis dukar, gardiner, lakan och handdukar.

Varför samla in kläder och textil?

Tillverkningen av kläder och textilier är en av de mest klimat- och miljöförstörande industrierna i världen. Den förbrukar inte bara stora mängder fossil energi och vatten men den är också ofta beroende av miljö- och hälsoskadliga kemikalier. Trots det slänger vi i Sverige cirka 75 miljoner kg kläder rakt ner i sophinken årligen.

Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut och samlas in separat, enligt en ny lag. Detta görs för att antingen kunna återanvända och sälja textilen på nytt eller om textilen är trasig och uttjänt, kunna återvinna materialet.

Både hela och trasiga textilier är en resurs

Så mycket som 50 procent av kläder som slängs är i så gott skick att de hade kunnat användas av någon annan om de hade skänkts vidare. Men även trasig textil är faktiskt en resurs som kan återvinnas och till exempel bli till stoppning eller delar i byggmaterial för väggar, tak och golv.

Gör en miljöinsats och lämna dina gamla och trasiga textilier och kläder till insamling. Både hela och trasiga textilier och kläder tas emot på kommunens återvinningscentraler och i andra organisationers insamlingsboxar runtom på våra återvinningsstationer. Björkåfrihet tar emot textilier och återbruk på vår mobila återvinningscentral.

Sidan uppdaterad: 2024-04-03

Hjälpte informationen på sidan?


Beskriv vad som felaktigt eller saknades

Ange din e-postadress om du vill ha återkoppling
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan offentlighetsprincipen.