Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Matfett

Om du häller ut matolja och fett i diskhon blir det lätt stopp i avloppet. Det beror på att fettet stelnar och bildar fettproppar i avloppsledningen. Häll istället överblivet matfett från matlagningen i en flaska eller en burk och lägg bland dina vanliga sopor.

Fett i ledningar kan orsaka stopp

Allt fett som hamnar i avloppet stelnar på sin väg till reningsverket. Som hårda avlagringar lägger det sig på insidan av rören. När det blir mycket fett i ledningarna riskerar de att tätna helt, vilket skulle kunna leda till översvämningar hos dig eller din granne, eller att det släpps ut avloppsvatten i våra vattendrag.

Vad du kan göra för att minska fett i avloppen

  • Torka alltid upp fett med hushållspapper och lägg i din kompost eller i din påse för matavfall innan du sköljer ur stekpannan eller kastrullen.
  • Har du större mängd fett kan du hälla den i en återförslutningsbar förpackning exempelvis en PET- eller mjölkförpackning och lägg i dina vanliga sopor (restavfall). Tänk på att försluta förpackningen ordentligt så slipper du att fett rinner ut.
  • Även om du inte gör av med stora mängder fett på en och samma gång kan du samla upp begagnat fett varje gång i en flaska, burk eller gammal mjölkförpackning.

När du lämnar ditt matfett till återvinning kan det renas och användas i produkter som tvål, stearin, färg eller biobränsle.

Vi delar ut gratis matfettstrattar

Vi delar ut gratis fettrattar som kan göra det enklare för dig att hantera överblivet matfett. Trattarna är gratis och du kan hämta ditt exemplar på återvinningscentralen eller hos Kontaktcenter i kommunhuset. Välkommen att hämta ditt exemplar!

Skruva fast tratten på en tom flaska

Händer visar hur tratten skruvas på, på flaskan

Om du vill kan du fästa flaskans kork på insidan av fettrattens lock.

kork som sitter på fettrattens insida av lock

Häll ditt överblivna fett i flaskan (låt varm olja svalna först).

Fett hälls från kastrull ner i tratten som sitter på flaskan.

Lämna in din flaska med matfett

När flaskan är full skruvar du tillbaka korken och lämnar in den till återvinningscentralen eller den mobila återvinningcentralen. Skriv gärna på flaskan vad den innehåller så vet personalen.

Sidan uppdaterad: 2024-04-01