Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Industrirörmontör

Hos oss kan du utbilda dig till industrimontör, en utbildning som är ettårig. En industrirörmontör arbetar med så kallade processledningar, alltså rörsystem som transporterar vätskor och gaser som ingår i den tillverkning som sker på industrin.

Arbeta som industrirörmontör

En industrirörmontör jobbar ofta på större industrier där man har rörsystem som transporterar vätskor och gaser. Där kan arbetsuppgifterna handla om:

  • Montera och installera rör i industrianläggningar
  • Se till att röranslutningar är korrekta och täta
  • Utföra reparationer och underhåll av befintliga rörsystem

Dessa uppgifter kräver bland annat att du ska kunna allt ifrån värmelära och systemuppbyggnad till svetsning och ritningsläsning.

Utbildningens innehåll

All utbildning förutom vissa studiebesök kommer att ske på plats i Stenungsund och alla vuxna inom Göteborgsregionen har möjlighet att läsa den. Utbildningen ges på heltid under dagtid och det finns 20 platser per kurs. Vissa praktiska kvällspass kan dock förekomma. Vi varvar teoretiska uppgifter med praktiska moment. En del av dina studier och kommunikation kommer också att ske via vår lärplattform, Itslearning.

För att höja kvaliteten på utbildningen sker den i samarbete med branschen och det lokala näringslivet. Det gör också att dina chanser att få jobb ökar betydligt. Några av de större företagen i trakten är Bilfinger, K-svets, IPC, Granitor och Assemblin.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du arbeta som industrirörmontör inom bland annat kemiska industrier, pappersbruk och läkemedelsindustrier. På vår utbildning lägger vi mest fokus på processindustrin. Chanserna till jobb efter utbildningen är mycket goda.

Praktik

Praktik för utbildningar på gymnasienivå kallas APL och i utbildningen ingår minst 15 procents praktik på arbetsplatser som i första hand ligger inom närområdet. APL-perioderna kommer att ligga i block och under dessa block är du ute på arbetsplatsen tre dagar per vecka.

Under din APL följer du arbetsgivarens schema, vilket kan innebära att du även kan komma att jobba kvällar, helger och nätter.

Studieperiod

Dina studier pågår under totalt 46 veckor. Utbildningen börjar den 12 augusti 2024 och pågår till den 27 juni året därefter. Vi har inga lov under denna tid, men vi brukar förlägga en del självstudier kring stora högtider som jul.

Kostnader

Själva utbildningen är gratis, men vi beräknar din kostnad för böcker och annat utbildningsmaterial till 2000 kr för hela utbildningen.

Förkunskaper

De förkunskaper du måste ha för att få börja utbildningen är matematik och svenska på grundläggande nivå. Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för ett nivåtest.

Ansökan

Tyvärr fick vi för få ansökningar i senaste startomgången, men viplanerar att göra ett nytt försök att starta utbildningen i augusti 2025.

Ansök till yrkesutbildningen för vuxna på GRVUX.se Länk till annan webbplats.

Kursplan

Du läser sammanlagt elva olika kurser under utbildningen. Du hittar kurskoder, kursnamn och antal poäng nedan.

 

Kurskod

Kursnamn

Poäng

SYSSYT0

Systemuppbyggnad

100

SYSVÄM0

Värmelära

100

VEKVEK0

Verktygs- och materialhantering

100

VVIENT0

Entreprenadteknik

100

VVISAN01

Sanitetsteknik 1

100

VVIVAR01

Värmeteknik 1

100

INDIND01

Industrirörteknik 1

100

INDIND03

Industrirörteknik 3

200

INVVVI0

VVS TIG-svetsning rör

100

INVVVS0

VVS MMA-svetsning rör

100

KVARVF

Komvuxarbete

100

Summa

1200


Kontakta Vuxenutbildningen

För att komma i kontakt med någon på Vuxenutbildningen, kontakta i första hand Vuxenutbildningen direkt via 0303 - 73 86 50, så kommer du till vår expedition.

Normalt har vi öppet 08.00 - 16.00 med lunchstängt mellan 12.00 och 13.00.

När Vuxenutbildningen inte svarar kan du ringa kommunens kontaktcenter så guidar de dig till rätt peron, antingen via telefon eller vår e-tjänst. Telefon: 0303-73 00 00

 

Kontakta oss

Sidan uppdaterad: 2024-06-18