Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Bussförare med språkstöd

Du kan utbilda dig till bussförare med språkstöd hos oss i Stenungsund. Här kan du läsa mer om hur du ansöker till utbildningen och utbildningens innehåll.

Nästa start: oktober 2024

Tillsammans med Göteborgsregionen (GR) utbildar Vuxenutbildningen i Stenungsund bussförare för hela Göteborgsregionen. Utbildningen ges i Stenungsund och innehåller både teori och praktik. Målet med utbildningen är att du ska klara D-körkort.

Arbeta som bussförare

Att köra buss kan vara ett drömjobb och det finns många olika anställningsformer att välja på. Du kan jobba heltid, deltid eller vara timanställd. Många börjar med linjetrafik, men för den som vill utvecklas vidare finns stora möjligheter. Du kan då arbeta som trafikledare, depåchef, handledare och med många andra uppgifter.

Busschaufförer kör närtrafik, färdtjänst, skolbuss, linjetrafik, turistbuss och mycket annat. Att arbeta som busschaufför är ett ansvarsfullt serviceyrke. Busschauffören är företagets ansikte utåt och det är viktigt att bemöta kunderna på ett positivt sätt.

Utbildningens innehåll

I utbildningen ingår kurser i svenska för invandrare (SFI) eller Svenska som andraspråk, utöver yrkeskurserna. Dina förkunskaper i svenska avgör vilken svenskkurs du läser. Du behöver ha minst Sfi C för att kunna klara av utbildningen.

Utbildningen innehåller övningskörning med buss, trafikteori i skolan och praktik (APL) på en arbetsplats. Du får också kunskap om rutiner, anställningskrav med mera på olika bussföretag. Både teoriprovet och det praktiska körprovet gör du dock hos Trafikverket under utbildningen.

Utbildning är på heltid vilket innebär att du förväntas studera fem dagar i veckan. Vissa gånger kan det vara hemstudier men annars ska du vara på skolan mellan klockan 8.00 och 16.00 varje vardag.

Du bör ha fyllt 24 år innan du börjar på utbildningen. Om du är mellan 21 och 23 år får ditt körkort en begränsning och du får endast köra linjetrafik med max 50 km längd.

Praktik

I utbildningen ingår en obligatorisk praktikperiod (APL) på sju veckor i samarbete med olika transportföretag. Vid APL följer du din handledares arbetstider.

Kostnad

I utbildningen ingår avgiften för en uppkörning samt ett teoriprov för körkort och Yrkeskompetensbevis. Om du är i behov av att ytterligare uppkörningar får du bekosta detta själv.

Kostnaden för dig som elev är ungefär 3000 kr för läkarintyg, körkortstillstånd, litteratur, avgifter för kort, arbetskläder och skor.

Inför utbildningen

Innan du kan antas till utbildningen kommer vi att kalla dig till en personlig intervju i samband med vår informationsträff. Då kommer vi också att kontrollera din körvana!

Tänk på att informationsträffen, intervjun och kontrollen av din körvana är obligatoriska för att du ska kunna bli antagen till utbildningen.

Ansökan

För att vi ska kunna behandla din ansökan behöver du skicka med följande dokument:

  1. Kopia på svenskt körkort klass B.
  2. Kopia på körkortstillstånd grupp 3.
  3. Läkarintyg

När ansökan är öppen ansöker till utbildningen på GRVUX:s webbplats. Länk till annan webbplats.

Körkortstillstånd

Ansök om körkortstillstånd på Transportstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.

För körkortstillstånd kryssar du i grupp 2 eller 3. Ansök om körkortstillståndet i god tid

Läkarintyg

Det är viktigt att du bokar tid för läkarintyg i god tid. Vänd dig i första hand till den vårdcentral där du är inskriven. Väntetiden på vårdcentralen för läkarintyg kan vara lång, eftersom vårdcentralerna prioriterar patienter med sjukdom. Det finns också flera privata vårdcentraler som du kan vända dig till på nätet. Tänk på att det är ett läkarintyg för körkortstillstånd för tung trafik som du ska ha.

Kurser och starttider

  • Yrkestrafik, 300 poäng
  • Persontrafik, 200 poäng
  • Persontransporter - Specialisering 100 poäng
  • Kommunikation, 100 poäng
  • Orienteringskurs gymnasiell
  • Sfi eller Svenska som andraspråk (beroende på dina förkunskaper)

 

Kontakta Vuxenutbildningen

För att komma i kontakt med någon på Vuxenutbildningen, kontakta i första hand Vuxenutbildningen direkt via 0303 - 73 86 50, så kommer du till vår expedition.

Normalt har vi öppet 08.00 - 16.00 med lunchstängt mellan 12.00 och 13.00.

När Vuxenutbildningen inte svarar kan du ringa kommunens kontaktcenter så guidar de dig till rätt peron, antingen via telefon eller vår e-tjänst. Telefon: 0303-73 00 00

 

Kontakta oss

Sidan uppdaterad: 2024-06-19