Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Automationstekniker

I augusti 2024 startar Vuxenutbildningen en helt ny utbildning till automationstekniker. Utbildningen är ettårig, gratis och ger goda möjligheter till jobb. Som automationstekniker arbetar du med installation, programmering och underhåll kopplat till automatiserade system.

Arbeta som automationstekniker

Arbetet som automationstekniker innebär bland annat att du är med och utvecklar nya tekniska lösningar för automatisk styrning. En person som arbetar som automationstekniker befinner sig oftast på en arbetsplats inom process- och tillverkningsindustrin där automatiserade produktionslösningar blir allt vanligare. En del av arbetet handlar också om att göra felsökningar med hjälp av mätinstrument och testprogram.

Utbildningens innehåll

Bortsett från vissa laborationer och studiebesök kommer utbildningen att ske på plats i Stenungsund. Utbildningen ges på heltid och vi varvar teoretiska uppgifter med praktiska moment. En del av dina studier och kommunikation kommer också att ske via vår lärplattform Itslearning.

För att höja utbildningskvalitén och göra deltagarna extra anställningsbara samarbetar vi med Högskolan Väst. Det innebär att vissa föreläsningar och laborationer kommer att ske i Trollhättan.

Dina studier pågår under totalt 46 veckor. Utbildningen börjar den 12 augusti 2024 och pågår till den 27 juni året därefter. Vi har inga lov under denna tid, men vi brukar förlägga en del självstudier kring stora högtider som jul.

I samarbete med högskolan

För att höja utbildningskvalitén och göra deltagarna extra anställningsbara samarbetar vi med Högskolan Väst. Det innebär att vissa föreläsningar och laborationer kommer att ske i Trollhättan.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du arbeta som automationstekniker. Ditt yrke kan också kallas instrumenttekniker, servicetekniker eller styr- och reglertekniker. Du kan arbeta inom många olika branscher - som fastighet, verkstadsindustri och processindustri. På vår utbildning lägger vi mest fokus på processindustrin. Chanserna till jobb efter utbildningen är mycket goda!

Förkunskaper

De förkunskaper du måste ha för att få börja utbildningen är matematik och svenska på grundläggande nivå. Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för ett nivåtest.

Platser

24

Praktik

Under din studietid har du så kallad arbetsplatsförlagt lärande (APL) eller lärande i arbete (LIA). Du får då möjlighet att utöva dina teoretiska kunskaper hos en potentiell arbetsgivare.

Kostnader

Själva utbildningen är gratis, men vi beräknar din kostnad för böcker och annat utbildningsmaterial till 2000 kr för hela utbildningen.

Ansökan

När ansökan är öppen kan du ansöka på GRVUX:s webbplats, GRvux.se Länk till annan webbplats.. Den öppnar 3 april och stänger åter den 30 april. Om för få personer har sökt till utbildningen kan ansökan öppnas igen för eftersök från 29 juli.

Kursplan

Du läser sammanlagt tolv olika kurser under utbildningen. Nedan finner du kurskod, kursnamn och poäng.

Kurskod

Kursnamn

Poäng

MEKMEK01

Mekatronik 1

100

ELRELF0

Elkraftsteknik

100

ENEENE01

Energiteknik 1

100

DAODAT01a

Datorteknik 1a

100

MÄTMÄTO0

Mät och styrteknik

100

MÄTMÄT0

Mät- och reglerteknik

100

ELLPRA0

Praktisk Ellära

100

ELRELK0

Elektromekanik

100

MÄTPRR0

Programmerbara styrsystem

100

INSELS0

Elmotorstyrning

100

PROPRE0

Processreglering

100

DRIUNE0

Underhåll - elteknik

100

 

Kontakta Vuxenutbildningen

För att komma i kontakt med någon på Vuxenutbildningen, kontakta i första hand Vuxenutbildningen direkt via 0303 - 73 86 50, så kommer du till vår expedition.

Normalt har vi öppet 08.00 - 16.00 med lunchstängt mellan 12.00 och 13.00.

När Vuxenutbildningen inte svarar kan du ringa kommunens kontaktcenter så guidar de dig till rätt peron, antingen via telefon eller vår e-tjänst. Telefon: 0303-73 00 00

 

Kontakta oss

Sidan uppdaterad: 2024-06-18