Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Svenska för invandrare (SFI)

Svenska för invandrare (SFI) är en grundläggande utbildning till för dig som inte har svenska som modersmål. Här kan du läsa om vem som kan läsa SFI och

Att kunna prata och förstå svenska är mycket viktigt om du vill leva och bo i Sverige. Det blir då enklare att få jobb och bli en del av samhället. Målet med utbildningen är att du som studerar ska kunna förstå och göra sig förstådd i vardagslivet i Sverige. Du får också kunskap om samhället, arbetsmarknaden och svensk kultur.

Vem kan läsa SFI?

  • Du kan ansöka till SFI från och med första juli det år du fyller 16 år.
  • Första gången du ansöker till SFI får du en plats inom tre månader om du uppfyller kraven för att bli antagen.

Läs sfi på plats eller kvällstid/flex

Du kan studera sfi på dagtid eller kvällstid/flex. Det innebär att du som inte har möjlighet att studera på dagtid kan läsa sfi på kvällar eller utifrån ett flexibelt schema. Kurserna på dagtid är 15 timmar per vecka fördelade på 3 timmar per dag. Du kommer att kallas till en introduktion innan start.

Studera på kvällstid/flex

  • Handledning och lektioner: på plats eller digitalt.
  • Utöver lektionerna behöver du lägga studietid hemma. Vi använder ett digitalt läromedel, Lunis, där du jobbar med uppgifter på din nivå. Du kan också få uppgifter av lärarna.
  • Du kan läsa kurserna B, C och D.

Om du kommer från ett land utanför EU

  • Du måste ha ett svenskt personnummer (10 siffror).
  • Du måste vara folkbokförd i Stenungsund eller på Tjörn. Om du är folkbokförd i en annan kommun än Stenungsund behöver din hemkommun godkänna att du studerar SFI i Stenungsund.

Om du är medborgare i EU/EES eller i Schweiz

  • Du måste vara bosatt i Stenungsund eller på Tjörn. Om du är folkbokförd i en annan kommun än dessa behöver din hemkommun godkänna att du studerar SFI i Stenungsund.

Ansök om SFI

Ansök om SFI

Kontakta Vuxenutbildningen

För att komma i kontakt med någon på Vuxenutbildningen, kontakta i första hand Vuxenutbildningen direkt via 0303 - 73 86 50, så kommer du till vår expedition.

Normalt har vi öppet 08.00 - 16.00 med lunchstängt mellan 12.00 och 13.00.

När Vuxenutbildningen inte svarar kan du ringa kommunens kontaktcenter så guidar de dig till rätt peron, antingen via telefon eller vår e-tjänst. Telefon: 0303-73 00 00

Sidan uppdaterad: 2024-06-18