Frågor om vuxenutbildningen
Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi brukar få när folk kontaktar oss. Hittar du inte svar på din fråga? Tveka inte att kontakta oss!
Hur gör jag om jag blir sjuk?
Ta kontakt med din lärare.
Hur gammal ska jag vara för att få studera hos er?
Du får söka från och med höstterminen det år du fyller 20 år (eller har examen eller studiebevis från gymnasiet).
Måste jag bo i Stenungsunds kommun för att få läsa hos er?
Nja, grundregeln är att du ska läsa i din hemkommun, men eftersom vi har ett samarbete med Tjörn, Kungälv, Ale och Lilla Edet kan du som bor i någon av dessa kommuner oftast få läsa hos oss. Förutsättningen är att hemkommunen står för kostnaderna. Dessutom samarbetar vi med Göteborgsregionen (GR) om en mängd yrkesutbildningar som du också får söka till.
Läs mer om Göteborgsregionens yrkesutbildningar på GRvux.se Länk till annan webbplats.
När startar och slutar terminerna?
Vi har inte höst-/vårtermin. Läsåret delas istället in i perioder. Det gör att vissa kurser kan börja andra tider på året. För att se när din utbildning startar kan du läsa mer under respektive utbildning för startdatum eller prata med någon av våra studievägledare.
Efter att du sökt och blivit antagen blir du kallad till ett upprop - i allmänhet i samband med en periodstart - men i vissa fall kan du få börja vid annan tidpunkt. Prata med någon av våra studievägledare om sådana önskemål.
Hur många poäng behöver jag på en period?
För heltidsstudier krävs det 20 poäng per vecka. Om du läser på yrkeshögskola krävs det 5 poäng per vecka. Du kan även studera på deltid. Då är det andra poängsummor som gäller.
Jag känner mig ringrostig. Får jag någon hjälp när jag börjar studera?
Utöver den schemalagda undervisningstiden har du också möjlighet att få extra stöd av din lärare. Prata med din lärare om du behöver extra hjälp.
Kan jag läsa på distans eller kvällstid?
Några av våra kurser kan läsas, åtminstone delvis, hemifrån. Efter kontakt med respektive lärare finns det möjlighet att komma överens om en fungerande modell. När det gäller kvällskurser är det i dagsläget matematik, engelska och svenska som ges på kvällstid. För tillfället sker detta på måndagskvällar.
Hur får jag ut mina betyg?
Du kan enkelt beställa betygsunderlag i vår e-tjänst nedan.
När är högskoleprovet? Och hur anmäler jag mig?
Högskoleprovet äger rum två gånger per år. Sista anmälningsdag för det prov som äger rum under våren är 15 februari. Sista anmälningsdag för det prov som äger rum under hösten är den 15 september. Provet äger alltid rum på en lördag, så provdatumen kan variera beroende på när helgerna infaller. Anmälan och mer information hittar du på Studera.nu Länk till annan webbplats..
Hur ansöker jag om studiemedel?
Studiemedel ansöker du om hos CSN.
Ansök om studiemedel hos CSN. Länk till annan webbplats.
För att se hur mycket du kan få kan du även titta på vår sida om Studiestöd, bidrag och lån.
Är jag försäkrad i skolan?
Som studerande på Vuxenutbildningen är du försäkrad under skoltid, det vill säga under den tid du deltar i av kommunen bedriven verksamhet, samt direkt färd till och från denna verksamhet.
Jag är missnöjd. Hur klagar jag?
Du har möjlighet att lämna dina synpunkter, förslag eller frågor till kommunen genom att kontakta oss. Det gör du enkelt via vår e-tjänst nedan.
Sidan uppdaterad: 2024-04-19
Hjälpte informationen på sidan?
Har du en fråga du vill få återkoppling på, kontakta oss istället via vår digitala tjänst Kontakta kommunen Länk till annan webbplats..