Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Startsida för Stenungsunds kommun

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Studie- och yrkesvägledning i grundskolan

Studie- och yrkesvägledning är en del av skolans arbete för att underlätta för elever att välja utbildning, yrke eller karriär. En studie- och yrkesvägledare kan bland annat hjälpa dig som elev med studieplanering och att göra medvetna val inför framtiden.

Val av utbildning och yrke har stor betydelse för hur ditt liv kommer att utvecklas. Det finns ett stort antal yrken och utbildningen och det kan ibland vara svårt att få en överblick över sina valmöjligheter. En studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig att göra medvetna studie- och yrkesval inför framtiden.

Karriärsvägledning

Studie- och yrkesvägledarnas roll är att vara ett stöd för elever, föräldrar och övrig personal i studie- och yrkesvägledningsfrågor. Vi arbetar bland annat med vägledningssamtal, motiverande samtal, elevhälsoarbete, gruppvägledning och information. Elever kan få många olika stöd av studie- och yrkesvägledare. Som elev kan du få hjälp med din studieplanering och sätta upp mål, bolla och klaragöra tankar och önskemål samt vidga dina vyer.

Prao

Studie- och yrkesvägledning förekommer i undervisningen, i olika former av vägledning och genom informationsinsatser som berör all personal i skolan. En viktig del i detta är den praktiska arbetslivsorienteringen (prao), även kallad praktik. Eleverna har prao under vårterminen i 8:an och på höstterminen i 9:an. Det är en veckas prao.

Stenungsund är med i Göteborgsregionens (GR) webbaserade arbetsverktyg praktikplatsen.se. Här kan du som går i 8:an eller 9.an logga in och söka praktikplatser inför din prao-vecka.

Logga in och sök praktikplats på Praktikplatsen.se Länk till annan webbplats.

Gymnasieantagning

De elever som ska välja gymnasiet kommer att få ett lösenordsbrev hemskickat med posten i god tid innan ansökningsperioden öppnar. Nedan finner du viktiga datum för gymnasieantagningen.

Viktiga datum

  • 5 december: Ansökan öppnar.
  • 1 februari: Ansökan för elev i Indra stänger.
  • 11 april: Preliminärt antagningsbesked visas i Indra och justeringsperioden via studie- och yrkesvägledaren startar.
  • 3 juni: Sista dag justera ansökan.
  • 25 juni: Slutligt antagningsbesked visas i Indra.

Läs mer om Göteborgsregionens gymnasieutbud på deras webbplats. Länk till annan webbplats.

Kom i kontakt med din studie- och yrkesvägledare

För att komma i kontakt med din studie- och yrkesvägledare så kan du kontakta Kontaktcenter så hjälper vi dig att få kontakt med rätt person.

Telefon: 0303-73 00 00

Så här når du studie- och yrkesvägledningen under sommaren 2024


Här hittar du studie och yrkesvägledarnas sommarbemmaningsschema Word, 172 kB.

 

Kontakta kommunen

Sidan uppdaterad: 2024-05-31