Önskemål om skola till förskoleklass eller årskurs 7
Du har möjlighet att påverka vilken skola ditt barn ska gå på, utifrån vad du tror passar bäst för ditt barn. Alla barn som är bosatta i Stenungsund är garanterade att få en plats på någon av våra skolor. Här kan du läsa mer om önskemål av skola och hur det går till.
Önska skola
I november året före skolstart i förskoleklass och i årskurs 7 är det möjligt att önska skola för ditt barn. Det betyder att du behöver lämna önskemål om skola året innan barnet ska börja på en ny skola.
Du har möjlighet att lämna önskemål om vilken skola som önskas i första hand, andra hand och tredje hand.
Om barnet har två vårdnadshavare måste båda ha signerat önskemålet för att kommunen ska kunna handlägga detta.
Du kan önska skola mellan 15 november och 15 december via vår e-tjänst:
Elev med skyddad identitet
Elever med skyddad identitet ansöker alltid via blankett.
Blankett för ansökan om plats i skola Pdf, 263 kB.
Beslut om skola
Beslut om vilken skola ditt barn har placerats på lämnas i början på året. Beslutet kommer lämnas i e-tjänsten som önskemålet gjordes i.
Om önskemålet gjorts via blankett lämnas besked via post.
Så görs skolplaceringar
Alla elever har rätt att få en skolplacering i kommunen och alla vårdnadshavare har rätt att önska skola för sitt barn. Men skolor har ett beslutat antal platser i varje årskurs vilket innebär att en årskurs på en skola kan bli full och elever inte kan få plats på den önskade skolan. Då gäller enligt kommunens riktlinjer för skolplaceringar med följande urvalskriterier:
- särskilda skäl (beslutas av skolan),
- relativ närhet
- absolut närhet
- syskonförtur (årskurs F-6)
- lottning
Om barnet inte kan placeras på önskad skola
Om ditt barn inte kan erbjudas plats på önskad skola så har du möjlighet att lämna ett nytt önskemål om ett skolbyte. Detta kan göras efter att skolplaceringarna utifrån inlämnade önskemål är klara. Då öppnar e-tjänsten igen för att lämna önskemål om byta av skola.
Det går också att överklaga beslutet om skolplacering. Information om hur du överklagar en skolplacering meddelas i samband med att beslutet lämnas.
Om du inte önskat skola
Om önskemål om skola inte har inkommit så placeras eleven på en av kommunens skolor. Besked om vilken skola eleven placerats på lämnas via post.
Förskoleplats blir fritidsplats
Om ditt barn har plats i en kommunal förskola och ska börja i förskoleklass så övergår platsen automatiskt till en fritidshemsplats på elevens blivande skola. Platsen i förskolan behöver alltså inte sägas upp om barnet behöver plats på fritidshem. Om barnet inte behöver plats på fritidshem behöver platsen i förskolan sägas upp.
Om ditt barn inte går i kommunal förskola behöver du ansöka om plats i fritidshem.
Läs mer om hur du ansöker eller säger upp förskoleplats på sidan Fritidshem
Ny skolplacering kan påverka skolskjuts
Skolskjuts beviljas från barnets folkbokföringsadress till den skola som ligger närmast hemmet. Placering vid en annan skola kan innebära att skolskjuts inte beviljas om det uppstår organisatoriska eller ekonomiska konsekvenser för kommunen.
Modersmålsundervisning
Du kan välja att ditt barn ska ha modersmålsundervisning om du som vårdnadshavare har ett annat språk än svenska som modersmål.
Riktlinjer för skolplacering
Relaterad information
Sidan uppdaterad: 2025-05-22
Hjälpte informationen på sidan?
Har du en fråga du vill få återkoppling på, kontakta oss istället via vår digitala tjänst Kontakta kommunen.