Vill du bli bussförare?

Hos Vuxenutbildningen i Stenungsund kan du tillsammans med GR utbilda dig till bussförare. Chanserna till arbete är goda! Utbildningen ges i Stenungsund och varvar teori med praktik. När du är klar kan du ha D-körkort om du skött studierna väl.

OBS! Vi har har för närvarande bara en variant av utbildningen, nämligen den med språkstöd. Spårkstödsutbildningen vänder sig till dig som inte har svenska som förstaspråk och som vill börja som yrkesförare inom busstrafiken.

Läs mer om utbildningen Bussförare med språkstöd

Att köra buss är för många ett livslångt drömjobb. För andra är det ett genomgångsyrke. Bland bussförarna finns även de som valt att byta karriär mitt i livet — de har i föraryrket funnit rätt balans mellan arbete och fritid. Att köra buss är inget nio till fem-jobb. Bussförare kan få ge service dygnet runt, och det finns många olika anställningsformer att välja på.

Bussförare kör expressbuss, flygbuss, färdtjänst eller linjetrafik. Även turist- och beställningstrafiken sysselsätter många bussförare. Att arbeta som bussförare är ett ansvarsfullt serviceyrke. Bussföraren är företagets ansikte utåt och det är viktigt att bemöta kunderna på ett positivt sätt.

Start: Ingen ny start planerad i dagsläget

Längd: 25 veckor

Poäng: 500 poäng

Utbildningsort: Stenungsund

Studietakt: heltid

Praktik: I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) under 3 veckor.

Antal elever i gruppen: 12

Kostnad: Själva utbildningen är kostnadsfri, men du får själv stå för litteratur, körkortstillstånd, körkort, foto, yrkeskompetensbevis, ADR-test (test för transport av farligt gods) och arbetsskor. Detta kostar dig ungefär 3000 kr

Informationsmöte: Innan antagningen görs kommer du att kallas till en informationsträff. Informationsträffen är obligatorisk för att bli antagen till utbildningen.

Ansökan: Skickas direkt till GRvux via länken nedan.

Mer info: Kontakta gärna våra studievägledare Randi Heiel-Ekeborg och Christina "Cicki" Antonsson - du hittar dem längre ner på sidan.

Kurser som ingår:


För att bli antagen till bussförarutbildningen måste du bland annat ha:

  • relativt goda kunskaper i svenska och matematik. Test genomförs om du inte kan visa dokumenterade kunskaper i dessa ämnen.
  • grundläggande datorkunskaper, eftersom du under utbildningen kommer att behöva använda dator.
  • B-körkort (eller motsvarande från Norge, Island eller annat EU-land)
  • körkortstillstånd för grupp 3, och för att få detta krävs också läkarintyg. Observera att det tar tid att få körkortstillståndet! Läs mer om detta, och om fullständiga förkunskapskrav och ansökningshandlingar i GrVux kursbeskrivningar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Observera att du skall ha fyllt 24 år för att söka utbildningen.

I utbildningen ingår avgiften för 1 uppkörning samt ett teoriprov för körkort och Yrkeskompetensbevis. Om du måste köra upp vid fler tillfällen måste du bekosta detta själv.

Kontakt

Vuxenutbildningen i Stenungsund
Hasselbackevägen 76
444 44 Stenungsund
Tel: 0303-73 86 50
kommun@stenungsund.se

Senast uppdaterad